Täna möödub kümme aastat Madeleine McCanni kadumisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine McCann
Madeleine McCann Foto: HO/Reuters/Scanpix

Kümme aastat tagasi jäi Portugalis Algarves Praia da Luzi kuurortis kadunuks siis kolmeaastane briti tüdruk Madeleine McCann, keda ei ole seni leitud.

Briti meedia teatel saaks Leicestershire’ist pärit tüdruk 12. mail 14-aastaseks, kui ta elus oleks.

Madeleine McCann
Madeleine McCann Foto: HO/Reuters/Scanpix

Madeleine oli 2007. aasta mais Portugalis koos vanemate Kate ja Gerry McCanni ning kaksikutest õe ja venna Amelie ja Seaniga, kes olid temast nooremad.

3. mail 2007 panid vanemad oma kolm last üüritud suvituskorteris magama ja suundusid majutuspaigast umbes 300 meetri kaugusel asuvasse restorani sööma. Isa Gerry McCann käis lapsi kell 21.05 kontrollimas ja siis oli kõik korras, kuid kui Kate McCann läks kell 22.00 lapsi vaatama, oli Madeleine kadunud. Naine läks tagasi restorani ning teatas mehele ja nendega õhtustanud sõpradele, et tütar on kadunud ja nad hakkasid teda otsima. McCannid helistasid Praia da Luzi politseisse kell 22.14 ja alates sellest käivitus politseiotsing.

Madeleine McCanni tagaotsimiskuulutus
Madeleine McCanni tagaotsimiskuulutus Foto: PAULO DUARTE/AP/Scanpix

Aastate jooksul on Portugali ja Briti politsei saanud rekordilised 8685 vihjet, tüdrukut on väidetavalt nähtud 101 riigis ning uuritud on rohkem kui 60 inimese võimalikku seotust Madeleine’i kadumisega.

Lisaks politsei ametlikele versioonidele Madeleine McCanni kadumise kohta levivad internetis veel kümned vandenõuteooriad.

Ameeriklasest kriminalisti Pat Browni arvates Madeleine suri, sest on tõendeid, mis röövi ei kinnita, kuid ta ei välista siiski ka väga hästi korraldatud inimröövi.

Briti endise kriminaalpolitseiniku Dave Edgari arvates langes suvituskorteris tänavale pääsenud unine tüdruk pedofiilide kätte, kes ta endaga kaasa võtsid. Ta on veendunud, et Madeleine on elus, sest ta surma kohta ei ole tõendeid.

Maja Praia da Luzis, kus McCannid suvituskorterit üürisid
Maja Praia da Luzis, kus McCannid suvituskorterit üürisid Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Hispaania politseiuurijate arvates juhtus Madeleine’iga pere suvituskorteris õnnetus, mille tõttu vanemad oleks süüdi võinud jääda ning vanemad lavastasid lapseröövi. Sellest teooriast kirjutas hispaanlasest ekspolitseinik Concalo Amaral raamatu, mille müüki McCannid üritasid kohtu kaudu keelata.

Portugali endine politseinik Goncalo Amaral
Portugali endine politseinik Goncalo Amaral Foto: Joao Henriques/AP/Scanpix

Portugali ja Briti politseil, kuid ka vandenõuteoreetikutel on mitu  teooriat, mis Madeleine McCanniga võis juhtuda.

Inimkaubitsejad viisid ta kaasa – seda teooriat pooldab inglasest endine kriminaalpolitsenik Colin Sutton, kelle arvates tahtis kuskil elav rikas pere endale last, kuna nad ise lapsi ei saanud või nende laps suri ja nad olid Madeleine’i eest valmis väga suure summa maksma.

McCannide palgatud eradetektiivide arvates võidi kena blondide juuste ja heleda nahaga tüdruk viia Aafrikasse, kus inimkaubandust on palju. Portugali sadamates ei ole kuigi ranget turvakontrolli ja seega on selline stsenaarium võimalik. Loode-Aafrikas Mauritaanias tegutseb mitu inimkaubandusgängi, mis röövivad heledanahalisi lapsi, müües neid kas kohalikele või Lähis-Ida jõukuritele.

Mauritaanias keelati orja- ja inimkaubandus 2007. aastal, kuid sellest hoolimata jätkavad kuritegelikud gängid sellisel viisil raha teenimist.

Briti politsei sai pärast Madeleine’i kadumist mitu vihjet, et tüdrukut on  väidetavalt nähtud nii Mauritaanias kui Marokos.

Madeleine McCanni kadumisega varem seotud olnud Briti politseiniku, nüüdse uuriva ajakirjaniku Mark Williams-Thomase arvates võis tüdruk ärgata ja kuna ta vanemaid ei leidnud, siis läks neid neid otsima, kuid eksis ära ja jõudis tänavale, kust ta enam korterisse tagasi minna ei osanud. Hilisel ajal üksinda uidanud tüdruk võis jääda halbade kavatsustega inimese kätte, kes nägi temas rahateenimisvõimalust ja müüs ta mustlastele.

Williams-Thomase andmetel olid vanemad ka eelmise päeva õhtul olnud restoranis söömas ja Madeleine oli oma kadumispäeva hommikul küsinud vanematelt, kus nad olid.

Portugali politsei teatel oli Madeleine McCanni kadumise ajal Praia da Luzis murdvarguste seeria ja selle tõttu arvatakse, et laps võis ärgata murdvaraste peale, kes ta kaasa võtsid ning kas tapsid või inimkaubitsejatele andsid. 

Portugali politseile on teada, et Madeleine'i kadumise ajal tehti McCannide suvituskorteri läheduses mitu mobiilikõnet, mis on seotud murdvargustega.

Portugali politsei kahtlustas mõnda aega, et laps suri vanemate lohakuse tõttu ja vanemad üritasid seda varjata, lavastades lapseröövi. Briti politsei ei ole seda teooriat kinnitanud.

Portugali politsei ei ole lõplikult vanemaid sellest kahtlusest vabastanud.

Portugallasest endise politseijuhi Goncalo Amarali arvates juhtus Madeleine’iga McCannide suvituskorteris õnnetus ajal, mil vanemad restoranis söömas olid. Vanemad peitsid lapse surnukeha ära ja lasid ta hiljem kremeerida. Madeleine’i tuhaga urn olevat Praia da Luzi kirikusse maetud inglanna kirstus.

Praia Da Luzi kirik
Praia Da Luzi kirik Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Amaral väitis varem, et vanemad peitsid lapse surnukeha Praia da Luzi ühte vanasse kaevu, kuid sealt seda siiski ei leitud.

Kate ja Gerry McCann lootsid, et kohus keelab Amarali kõmulise raamatu, milles ta käib välja mitu teooriat Madeleine’i kadumise kohta, rahvusvahelist müüki, kuid see ei õnnestunud.

Nii Portugali kui Briti politsei ei välista, et lapse kadumise taga on rahvusvaheline pedofiilide gäng, mis hoiab Lõuna-Euroopa suvituslinnades sinna lastega tulnud peredel silma peal, valib sobivad lapsed välja ja röövib nad.

Portugali politseil oli andmeid Algarves tegutsevate selliste gängide kohta ning umbes ühe tunni autosõidu kaugusel McCannide suvituskorterist elas Ühendkuningriigist pärit tuntud pedofiil Clement Freud. Nii Portugali kui Briti politsei uurisid tema võimalikku osalust Madeleine’i kadumises, kuid ei leidnud selle kohta tõendeid.

Briti politsei sai selle aasta alguses Madeleine’i juhtumi uurimiseks lisaraha, mille abil uuritakse vähe uuritut ja ka uusi andmeid, kuid kui septembriks ei ole midagi leitud, siis uurimine lõpetatakse täielikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles