Viis kuulsat armastajapaari ajaloost

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John F Kennedy
Jackie Kennedy
May 1961
John F Kennedy Jackie Kennedy May 1961 Foto: Personalities/

Lisaks arvukatele sõdadele leidub ajaloos ka palju põnevaid armastajapaare. Mõned armulugudest on olnud õnnelikud, teised aga pisut traagilise lõpuga. 

1. Kleopatra ja Marcus Antonius

Kleopatra VII (69 eKr Aleksandria –30 eKr) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja. Marcus Antonius (83 eKr – 1. august 30 eKr) aga Vana-Rooma poliitik ja väejuht. Paar on läinud ajalukku just oma traagilise lõpuga armuloo pärast. Pärast sõjas lüüa saamist otsustasid nad minna nimelt vabasurma. Antonius hukutas end mõõgaga, Kleopatra aga mürkmao hammustuse läbi.

Nende  armuloost on vändatud hulgaliselt filme ja tehtud teatrilavastusi. Shakespeare on kirjutanud maailmakuulsa näidendi  «Antonius ja Kleopatra». Kinolinal on Kleopatrana suurt kuulsust kogunud aga näiteks Elizabeth Taylor. 

Stseen teatrilavastusest. Foto: TIMBERS John/ArenaPAL/Scanpix
Stseen teatrilavastusest. Foto: TIMBERS John/ArenaPAL/Scanpix Foto: TIMBERS John/TIMBERS John/ArenaPAL

2. Henry VIII ja Anne Boleyn

Kuningas Henry VIII (1491-1547) on tuntud oma kuue erineva naise poolest. Tema esimeseks abikaasaks oli Aragóni Katariina. Henry laskis selle abielu 1533. aastal aga tühistada, sest naine polnud suutnud talle poega sünnitada. Samal aastal abiellus kuningas oma armukese noorema õe Anne Boleyniga.

Anne sünnitas kuningale küll tütre, kuid temalgi ei õnnestuhnud kuningale poisslapsest troonipärijat kinkida. Henry VIII soovis oma naise taaskord välja vahetada. 1536. aastal raiuti tema pea maha: teda süüdistati riigireetmises, seksuaalses väärteos ja abieluvälises suhtes.

Stseen Londoni teater Globe lavastusest. Foto: KINGWILL Marilyn/ArenaPAL
Stseen Londoni teater Globe lavastusest. Foto: KINGWILL Marilyn/ArenaPAL Foto: KINGWILL Marilyn/KINGWILL Marilyn/ArenaPAL

3. John ja Jackie Kennedy

John Kennedy (1917-1963) oli Ameerika Ühendriikide 35. president. Jackie (1929-1994) oli tema abikaasa. Naine oli omamoodi moeikoon – kõik, mida ta kandis oli otsekohe moes. 

Paari lugu algas muinasjutuliselt, kuid üldiselt oli nende abielu väga keeruline. Johnil oli nimelt väga palju afääre. 

Foto: PAL Topfoto/Scanpix
Foto: PAL Topfoto/Scanpix Foto: Personalities/

4. Churchill ja Clementine

Winston Churchill (1874-1965) oli Suurbritannia poliitik ja peaminister. Ta abiellus Clementine'iga 1908. aastal. Paar oli õnnelikult abielus lausa 57 aastat. Peres oli viis last.

Foto: TopFoto.co.uk/Scanpix
Foto: TopFoto.co.uk/Scanpix Foto: Personalities/©TopFoto.co.uk

5. Napoleon ja Josephine

Napoleon I ehk Napoleon Bonaparte oli Prantsusmaa valitseja ja väejuht. Kuigi tal oli palju armukesi ja 1810. aastal ta lausa abiellus teistkordselt, jäi tema esimene abikaasa Joséphine talle siiski väga kalliks. 

Joséphine sai Napoleonilt arvukalt armastuskirju, paljud nendest on säilinud tänapäevani.

Napoleon Bonaparte (1769-1821) and Josephine by Jules Girardet.
Napoleon Bonaparte (1769-1821) and Josephine by Jules Girardet. Foto: Personalities/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles