Vallad korraldasid omadele palgaralli (5)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsusjuhtide palgatõus
Omavalitsusjuhtide palgatõus Foto: graafika: Alari Paluots

Kui tavaliselt Eestis vallavanemate palgad valimiste eel ei tõuse, siis viimase aasta jooksul tõstis tervelt 93 volikogu oma omavalitsusjuhi töötasu. Osa palgarallis osalejatest tunnistab, et sel ongi seos riigi lubatava lahkumishüvitisega.

Nimelt saavad seaduse järgi sel sügisel riigilt 6–12 kuu palga suuruse lahkumiskompensatsiooni need omavalitsusjuhid, kes oktoobris rakenduva haldusreformi käigus oma praeguse töö kaotavad. Summa on individuaalne ja arvestatakse kahe aasta vastava ametikoha kuu keskmise ametipalga põhjal. Järelikult – mida kõrgem töötasu, seda suurem lahkumiskompensatsioon.

Tähelepanuväärne on, et palgatõstjate tabelis ei trooni mitte Eesti rikkaimad vallad Harju-, Tartu- ja Ida-Virumaal, vaid äärmaa pisivallad, keda aastaid on kimbutanud rahanappus. Lõviosa neist ootab haldusreformi järel liitmine naabritega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles