«Pealtnägija»: mees kaotas kavala skeemi tõttu maatüki, notarid ei tohi ohvrit isegi petturlike skeemide eest hoiatada (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee 64 krunt.
Raudtee 64 krunt. Foto: Pealtnägija/Kuvatõmmis.

63-aastane mees kaotas ärimeestele kavala skeemiga 300 000-eurose maatüki. Mehe selja taga tehtud lepingud kinnitanud notari sõnul ei saanud ta juriidiliselt sellest keelduda. Notarite koja teatel ei tohi notar ohvrit isegi ebasoodsa tehingu eest hoiatada.

Eelmise aasta kevadel tekkisid 63-aastasel Harry Kuusikul finantsraskused - ta oli laenufirmale võlgu ja tema kinnisvara hüpoteegi all, vahendas ETV saade «Pealtnägija».

Mehele abikäe ulatanud sõbra poeg, 31-aastane ettevõtja Ragnar Käsper andis talle laenu. Käsper ise on olnud kohvibrändi Zinzino esindaja, kuid on tegelenud ka teiste äridega – näiteks second hand rõivad ja videotootmine.

Harry Kuusikule andis Käsper laenu vaid nädal varem loodud firmast Never Invest. Laenu tagatiseks andis Kuusik hinnalise esivanemate krundi Nõmme mändide all ning laenu sai ta kokku 30 000 euro. 21. juunil mindi koos notar Robert Kimmeli vastuvõtule.

«Ma nägin korraks Ragnari käes koopiat või ettevalmistatud tehingut. Minu jaoks oli selle notari tehingu sõlmimisel ainukeseks tingimuseks see, et seal oleks kindlasti punkt tagasiostu eesõigusest. Ja sellega me leppisime kokku, et see on kuueks kuuks,» rääkis Kuusik «Pealtnägijale».

Ehkki Harry Kuusik võttis sisuliselt laenu ja andis tagatiseks oma maatüki, siis kinnistule ei seatud hüpoteeki, vaid vormistati tagasiostuõigusega müügileping. 330 000 eurot väärt maatükk läks Käsperi firma nimele vaid 30 000 euro eest.

Kuusikul oli õigus krunt kuue kuu jooksul tagasi osta hinnaga 30 000 eurot pluss intressid ehk kokku 37 400 eurot. Vahepealse aja jooksul ei tohtinud Käsper kinnistuga mingeid tehinguid teha. «Selle, kes laenu võtab, riskid on ikkagi väga suured. Ta ju oma kinnisvarast loobub, ta annab selle teise inimese nimele terveks selleks perioodiks,» rääkis notarite koja esimees Tarvo Puri.

Kuigi notarite koju esimehe sõnul peaks tehingu tegijale selgitama ka võimalikke ohte ning pakkuma välja ka teisi võimalusi, siis Kuusiku sõnul ühtegi alternatiivset lahendust välja ei käidud.

Maatükk võõrandati, notarid laiutavad käsi
Suvel tekkis Raudtee 64 krundi ümber aed, mis oli juriidiliselt lubatud samm, sest sel hetkel kuulus krunt Käsperile. Mõned kuud peale lepingu sõlmimist pandi krundile peale hüpoteegid, siis müüdi krunt edasi kolmandasse ettevõttesse, olgugi et lepingu järgselt poleks Käsper seda teha tohtinud.

11. juulil pantis Käsper maa 300 000 euroga ja viis kuud hiljem sõlmis samas notaribüroos juba müügilepingu, kus võõrandas maatüki 20 000 euroga Raudtee Arenduse OÜ-le. Selle, vaid nädal aega vana firma taga on omakorda kinnisvaraärimees Margus Sahk, kes töötab kinnisvaraspetsialistina kaitseministeeriumi allaasutustes.

Sahk väitis Kuusiku pojale Hannes Praksile, et ei tea Käsperi ja Kuusiku vahelisest lepingust midagi. Kuusik ise märkis, et juristid ja advokaadid on kõik tõdenud, et tegu oli etteplaneeritud kelmusega. «Pealtnägija» andmetel on Ragnar Käsper ja Margus Sahk omavahel head sõbrad.

Notarid laiutavad käsi, olgugi et nägid lepingus kitsaskohti. Notarite koja esimees Tarvo Puri tõdes, et Kuusikut ei saadud hoiatada seetõttu, et neil pole lubatud seda teha. «Ta ikkagi peab hoidma tehingusaladust, ta ei tohi informeerida kedagi nendest tehingutest, mis tema juures tehakse. Kui minu juures teeb keegi testamendi, jätab oma lapsed pärandist ilma, siis mingil juhul ma ei tohi lastega ühendust võtta, et nende ema või isa teeb testamenti ja hakkab neid pärandist ilma jätma,» selgitas Puri.

Konkreetset notaribürood esindav notar Robert Kimmel märkis, et juhtum on kahetsusväärne ning edaspidi püütakse leida lahendus, kuidas taolisi petuskeeme vältida ning kaalutakse, kas selleks tuleks viia sisse ka mõni seadusemuudatus.

Käsper ja Sahk kokkumängu ei tunnista
Käsperi väitel oli Kuusik tehingus selgelt aktiivsem pool, kuid hakkas ühel hetkel tagasimaksetega viivitama ja hämama. Samal ajal otsis tuttav kinnisvaraärimees uut projekti ja nii müüski Käsper Kuusiku krundi kuu aega enne tähtaja kukkumist Margus Sahale.

Detsembris müüs perekond oma osa Raudtee tänava majast maha, millest tekkis ka raha, et Käsperile laen tagasi maksta. Vahetult enne tagasiostu tärminit pani pere notari aja, kohale kutsuti nii Käsper kui Saha. Kuusiku poja Hannes Praksi sõnul ei ilmunud neist kumbki kohale.

Käsperi rääkis, et istus 5. jaanuaril notaribüroo ees autos ja isegi nägi, kui Harry Kuusik majja sisenes. Seejärel helistas ta notari sekretärile ja uuris, kas raha on deposiitkontole üle kantud. Kuna vastus oli eitav, siis sõitis ta minema. Mehe versioon loost on see, et Kuusikute perekond üritas Käsperit ja Saha ninapidi vedada.

Perekonna kuriteokaebuse uurimisega tegeleb riigiprokuratuur. Juristide arvates on pea lootusetu tõestada, et tegu oli algusest saadik pettusega. Kohtusse oleks võimalik pöörduda lepingu rikkumise osas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles