Raamatuväide: Ernest Hemingway oli nõukogude luuraja (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine agent ja sõjaajaloolane Nicholas Reynolds kirjutas raamatu «Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway’s Secret Adventures, 1935-1961», mille kohaselt oli tuntud ameeriklasest kirjanik Nõukogude Liidu salaagent.

Raamatu kohaselt palkasid venelased Hemingway, kes sai agendinimeks Argo, 1940. aastal ja seda tegi nende New Yorgi värbaja Jacob Golos, edastab The Independent.

Ernest Hemingway / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Ernest Hemingway / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Reynolds on veendunud, et hea sulega sõjakorrespondent ja ühiskonnakriitiline kirjanik elas kaksikelu, millest ta lähedased ei teadnud.

Reynolds sai juurdepääsu Nõukogude Liidu julgeolekuameti KGB failidele, mis pärinevad Moskva salaarhiivist ja nende kohaselt pakkus Hemingway NSV Liidu Siseasjade Rahvakomissariaadile (NKVD) huvi ja nad palkasid ta.

«Argo avaldas soovi meie heaks töötada, kuid samas ei saanud meie temalt poliitiliselt tähtsat informatsiooni,» seisab Reynoldsi teatel KGB arhiivitoimikus.

Ernest Hemingway / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Ernest Hemingway / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Reynolds lisas, et kui ta leidis Hemingway seotuse Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Staliniga, läks tal süda pahaks.

«Mõte, et Hemingway töötas Nõukogude Liidu heaks ja oli venelaste salaagent, on minu jaoks raske ja külmavärinaid tekitav informatsioon,» sõnas Reynolds kanalile CBS.

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway Foto: Personalities/Scanpix

Reynoldsi teatel on mustvalgel kirjas, et kirjanik sõlmis lepingu KGB eelkäija NKVDga ajal, mil nõukogude ja lääne luuretegevus intensiivistus.

Tema raamatus on ära toodud ka faktid, et Hemingwayd jälgisid mitmed USA agentuurid, lisaks Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) ka mereväeluure (ONI) ja starteegiateenistus (OSS), mis oli CIA eelkäija ning ta oli seotud ka nende luuretegevusega. 

«Hemingway koostöö NKVDga mõjutas ta elu viimase 15 aasta mitmeid otsuseid, ka seda, kus ta elas, mida kirjutas ja kuidas käitus. Ta enesetapp 1961. aastal oli tingitud ta luuretegevusest. Hea fantaasiaga kirjanikuna mängis ta selle detailideni oma peas läbi,» teatas Reynolds.

Ametlikel andmetel tekkis Hemingwayl alkoholismi tõttu depressioon, mille tõttu ta endalt elu võttis.

Ernest Miller Hemingway (21. juuli 1899 Oak Park, Illinois – 2. juuli 1961 Ketchum, Idaho) oli Ameerika Ühendriikide kirjanik, olles samas üks 20. sajandi tähtsamaid ja mõjukamaid kirjanikke.

Ta teoste hulka kuuluvad «Ja päike tõuseb», «Hüvasti, relvad!», «Kellele lüüakse hingekella» ning «Vanamees ja meri».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles