Maris Lauri: Uued maksud toovad hinnatõusu

Maris Lauri
, majandusanalüütik, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: PP

Leidub vähe inimesi, kes ei soovi paremini elada. Paremat elu mõistetakse erinevalt. Võime soovida tugevamat tervist, häid sõpru, toredat peret, edu töös või huvialadel, kuid tihtipeale käib parema elu unistuse juurde suurema sissetuleku soov. Praegune valitsus on seda lubanud suurele osale Eesti elanikest, kuid mitte kõigile: tulumaksuvaba miinimum peaks suurenema tulevikus parimal juhul 500 euroni.

Kahtlemata on senine maksuvaba miinimum ajale jalgu jäänud. Kahju ainult, et eelmises valitsuses eelistasid SDE ja IRL kummalist Partsi munade rahatagastussüsteemi ja üldist, mitte vajaduspõhist sotsiaaltoetuste tõstmist. Muidugi on 500 eurot rohkem kui 300 eurot, kuid maksuvabastuse astmeline iseloom tähendab, et kasvava sissetuleku puhul ei pruugi suure osa inimeste käekäik paraneda. Seda muude maksude tõusu ja plaanitavate kehtestamise tõttu.

Mis meid ootab? Suhkrustatud jookide maksustamine ehk limonaadimaks. Põhjenduseks tuuakse tervisekahju, mida suhkur põhjustab. Inimorganism vajab suhkrut, kuid tõsi on see, et seda tarbitakse Eestis liiga palju. Muutmaks käitumist, ei piisa üksnes toote hinna muutmisest, eelkõige tuleb muuta inimeste suhtumist ja arusaama tervislikust toitumisest. Pelgalt ühe toote hinna tõstmine paneb inimesi muid magusaid tooteid rohkem ostma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles