ÜRO peasekretär on Süüria leppe osas lootusrikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astana kõnelustel tehtud foto.
Astana kõnelustel tehtud foto. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

ÜRO pesekretär Antonio Guterres ütles neljapäeval, et on lootusrikas seoses Venemaa, Türgi ja Iraani memorandumiga deeskaleerimistsoonide loomisest Süürias.

"Nüüd on väga oluline jälgida, kas see lepe ka tegelikkuses parandab süürlaste elu," vahendas Guterresi sõnu tema eestkõneleja Stephane Dujarric.

Venemaa, Türgi ja Iraan allkirjastasid neljapäeval Kasahstani pealinnas Astanas Süüria-kõnelustel memorandumi deeskaleerimistsoonide loomisest Süürias.

"(Kaks päeva kestnud kõneluste) tulemusena leppisid garantriigid kokku memorandumi allkirjastamises deeskaleerimistsoonide loomisest Süürias," ütles Kasahstani välisminister Kairat Abdrahmanov varem neljapäeval.

Süüria opositsioon on aga kõnelustel osalemise peatanud, süüdistades Iraani rolli Süüria relvakonfliktis, milles on hukkunud umbes 400 000 inimest. Samuti protesteerib opositsioon jätkuvate Süüria valitsusvägede õhurünnakute vastu.

Kasahstani kokkulepe näeb ette tsoonide loomist, kus peatatakse lahingud Süüria režiimivägede ja opositsiooni võitlejate vahel.

Tsoonid hõlmaksid piirkondi Idlibi ja Homsi provintsides, samuti Ida-Ghoutas Damaskuse lähistel.

Kokkuleppe üksikasju täpsustatud ei ole ning pole teada, kas relvarahu lähevad tsoonidesse tagama ka rahvusvahelised vaatlejad.

30. detsembril Venemaa, Iraani ja Türgi allkirjastatud Süüria relvarahu aitas kaasa kokkupõrgete vähenemisele mitu nädalat enne leppe kokkuvarisemist.

Vene pealäbirääkija Aleksandr Lavrentjevi sõnul on Damaskus neljapäevase kokkuleppega nõus, kui mässulised kõnealustes tsoonides rünnakuid korraldama ei hakka.

Dokumendi allkirjastamisel viibis ka ÜRO Süüria erisaadik Stafan de Mistura.

Iraan ja Venemaa toetavad Süüria relvakonfliktis president Bashar al-Assadi valitsusvägesid. Türgi on suurim opositsioonivägede toetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles