Ühendkuningriigis üritatakse «kurjadest» lindudest jagu saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajakas
Kajakas Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkuningriigis Devonis ja veel mitmes paigas on tekkinud probleem «kurjade» lindudega, kelleks on kajakad, kes ründavad mere ääres jalutavaid ja söövaid inimesi, üritades neilt toitu napsata.

Võimud langetasid linnuprobleemi tõttu otsuse, et nii kohalikke kui turiste trahvitakse 80 naelaga, kui neid märgatakse kajakaid söötmas või kui lindudele võimaldatakse juurdepääs toidule, edastab devonlive.com.

Kajakad
Kajakad Foto: NEIL HALL/Reuter/Scanpix

Sellele probleemile pööras juba 2015. aastal siis peaministri ametis olnud David Cameron tähelepanu, kuna ka tema langes «vihase» linnu, kelleks oli kajakas, ohvriks. Cameron oli samuti mere ääres, kus ta ilusa sooja ilmaga kohvi jõi ja võileiba sõi, kuid kajakas haaras tal võileiva käest.

Ida-Devoni piirkonna ametniku Iain Chubbi sõnul on merelinnud osa rannaäärsest keskkonnast, täites tähtsat rolli, kuid nüüdseks on osast neist lindudest saanud inimtoidusõltlased, kes on muutunud toidu röövimisel aina agressiivsemaks.

Kajakas
Kajakas Foto: Panther Media/Scanpix

Probleeme tekitavad ka lindude väljaheited, mille tõttu võivad haigused levida.

Chubb lisas, et Devoni piirkonnas kehtestatud lindude toitmiskeeld ja selle eiramise eest saadav trahv peaks aitama mõnevõrra olukorda lahendada.

Ta selgitas, et trahvi saab määrata ka neile kohvikute ja restoranide külastajatele, kes einestavad värskes õhus, kuid ei viska pakendeid ja toidujäänuseid korralikult prügikasti.

«Probleem ei ole toidujäänuste jätjates, pigem pensionärides, kes veedavad vaba aega linde toites ja selliseid inimesi ei ole vähe. Ka nemad peaksid aru saama, et ründavad ja toitu tahtvad linnud on probleem ning ka neid tuleb trahvida,» selgitas ametnik.

Chubbi sõnul hakkab politsei jälgima, kes ja kus linde toidab ning trahve määrama.

«Suveperioodil on mereäärsetel aladel rohkem inimesi, kuid toit meelitab kohale ka linde, eriti kajakaid. Juba möödunud aastal oli mitu juhtumit, milles ründavad linnud tekitasid inimestele kehavigastusi.  Lindude mittetoitmise ja toidujäänuste  korraliku äraviskamisega aidatakse probleemi lahendamisele kaasa,» selgitas ametnik.

Kajakad
Kajakad Foto: Lev Fedoseyev/Lev Fedoseyev/TASS/Scanpix

Chubbi sõnul ei soovi britid elada Alfred Hitchcocki filmis «Linnud» ega ka mängus «Kurjad linnud». 

Ühendkuningriigis kehtiva avaliku korra seaduse järgi tuleb avalikes kohtades käituda kaaskodanike suhtes viisakalt, mitte reostada rohealasid, koerad tuleb rihma otsas hoida ning nüüdsest ei tohi ka linde sööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles