Vabaerakond ootab Madiselt vastust poliitreklaami piirangu kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Martin Ilustrumm

Õiguskantsler Ülle Madise vastab esmaspäeval Vabaerakonna arupärimisele poliitilise välireklaami piirangu kohta – ja seda Artur Talviku kahe aasta taguse juhtumi põhjal.

Esmaspäeval saab vastuse arupärimine õiguskantslerile poliitilise välireklaami piirangutega kaasneva olukorra kohta seoses kohtuasjaga, mis kuulutas piirangud osaliselt põhiseadusvastaseks. Vabaerakonna saadikud küsisid õiguskantslerilt, kas enne kohalikke valimisi saab selgeks, milline välireklaam on lubatud ja milline mitte.

Arupärimine tulenes riigikogu liikme Artur Talviku ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) kohtuvaidlusest Talviku autole paigutatud kleepsude üle 2015. aasta riigikogu valimiskampaania ajal. Tallinna ringkonnakohus otsustas veebruaris, et poliitilise välireklaami piirang on osaliselt põhiseadusvastane.

Otsus on nüüd riigikohtu menetluses, Õiguskantsler on oma sellekohases arvamuses riigikohtule teemat laiendanud öeldes, et piirang tuleks maha võtta kogu vallasvaral ja see peaks laienema ka europarlamendi ja kohalike valimiste raamesse.

Vabaerakond seisab poliitilise konkurentsi tagamise ja raha osakaalu vähendamise eest poliitilises võitluses, valimiste samastamine suurte plakatite ja kommertsreklaamiga ei ole mõistlik.

Aktuaalse Kaamera uudistesaates nimetati ringkonnakohtu otsust vaese poliitiku võiduks, Talviku arvates on otsus aga demokraatia võit. Otsuses seisab, et poliitilise välireklaami keeld isiklikul sõiduautol ei vähenda raha osakaalu tähtsust valmiskampaanias ega suurenda sisulise poliitilise argumentatsiooni osakaalu valimiskampaanias. Vastupidi – keeld võib seda hoopis suurendada, sundides kandideerivat isikut valima kulukamate reklaamiviiside hulgast meedias, soosides sellist kandidaati, kellel on rohkem rahalisi võimalusi.

Vabaerakonna saadikud küsivad nüüd Madiselt, kas kampaaniapiirangud koosmõjus erakondade ja kandidaatide rahastamise korraga tagavad kandideerijatele võrdsed võimalused või loovad mõnele lubamatuid eeliseid.

Õiguskantsler vastab arupärimisele esmaspäeval  riigikogu täiskogu istungil algusega kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles