PÄEVAINTERVJUU Seeder ja Iva ei pea õigeks uusi makse, kodakondsuspoliitika muutmist ega kooseluseadust (14)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehekandidaadid Kaia Iva ja Helir-Valdor Seeder vestlesid Postimehe stuudios arvamustoimetaja Marti Aaviku juhtimisel erakonna tulevikust.

Mõlemad esimehekandidaadid kinnitasid, et praegusest koalitsioonist lahkumise plaane erakonnal ei ole.

«Erakond lahkub valitsusest siis, kui asjaolud selliseks kujunevad. Kui valitsuskoalitsioon mingil muul põhjusel ei lagune, on lahkumiseks vaja erakonna otsust. Kuni IRLil on võimalik teha seda, mis meie programmis seisab, nii kaua on meil ka mõistlik valitsuses olla,» rääkis Iva.

«Kõige olulisem on selgelt ja jõuliselt poliitikat realiseerida ja oma maailmavaatelisi seisukohti ellu viia,» sõnas Seeder

Iva meenutas, et IRL ei kujunda kindlasti Tallinna linna elu, aga esimesed programmilised lubadused on IRL valitsuses juba ellu viinud. «Kolmelapselise pere lisatoetus, elatisabifond, tulumaksuvabastus keskmise- ja väiksemapalgalisele inimesele,» loetles ta. Iva sõnul on IRL valitsuses oluline garant, kes peab hoidma selget liini julgeoleku- ja kodakondsuspoliitikas. «On ju meie koalitsioonipartner Keskerakond öelnud, et tahaksid väga muuta kodakondsuspoliitikat ja öelnud, et tahaks kodakondsuspoliitikat muuta, aga nad teavad, et meiega koos ei saa,» rääkis Iva.

«Üks pool, mida püüame hoida ja säilitada, on keele- ja kodakondsuspoliitika aluspõhimõtted, et neid ei muudetaks, et kooseluseaduse rakendamisseadust vastu ei võetaks, «Kui oli üks aasta Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon, siis suudeti selle ajaga muuta kodakondsuseadust ja võtta vastu kooseluseadus,» rääkis Seeder. «Me oleme kindlasti garant nende asjade ärahoidmisel. Seda on muidugi valijatele väga raske selgitada ja sellest on vähe, et öelda, mida me ära hoiame,» sõnas Seeder. Ta kinnitas, et kindlasti on endiselt oluline perepoliitika ja demograafilised probleemid, mis seonduvad perepoliitikaga.

Majandusküsimuste poole pöördudes selgitas Seeder, et ei pea peotäie uute maksude kehtestamist mõistlikuks poliitikaks ja kindlasti pole olnud see midagi ühele paremkonservatiivsele erakonnale omast. «Mul on hea meel, et me vähemalt automaksust oleme loobunud,» sõnas ta.

Eelarve tasakaal pole kindlasti selline, nagu oleks olnud meie programmiline unistus, lisas ta ja tunnistas, et praegusel kujul koalitsioonil on oma hind.

«Mina ei ole kindel, et me need reservid ära kulutame, et kõik need maksuseadused sellisel kujul, nagu nad on parlamendi poolt heaks kiidetud, ka valitsuses vastu võetakse. Valitsus ise vaatas juba maksupaketi ümber,» jätkas Seeder. «Praegune valitsus peab tulema tagasi maksupoliitika juurde ja tegelema küsimustega, mis praeguses koalitsioonilepingus pole kokku lepitud.» Seeder lubas kindlasti tõstatada küsimused, mis puudutavad maksustamist, eelarvetasakaalu ja haldusreformi. 

Vaata edasi videost.

Tehnilise äparduse tõttu puudus otseülekandel heli. Palume vabandust.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles