Harjumaal saatis kohus aprillis vangi 13 roolijoodikut (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Harjumaal mõistis kohus aprillis reaalse vangistuse 13 roolijoodikule, kellest kuus jäi ka oma sõidukist ilma.

Põhja ringkonnaprokuröri Rainer Amuri sõnul mõisteti Harjumaal aprillis üle päeva reaalselt vangi mõni kriminaalses joobes tabatud juht. «Kui esmakordselt roolist tabades on inimest võimalik karistada tingimisi ning anda talle võimalus oma eksimusest aru saada ja oma käitumist parandada, siis katseajal uuesti vahelejäämisel on tingimisi karistus harv,» ütles ta prokuratuuri teatel.

Amuri sõnul on ka mais vahi alla võetud juba kaks liikluskuriteos kahtlustatavat, neist üks kahtlustatuna korduvas joobes juhtimises ning teine süstemaatilises loata juhtimises. «Tavaliselt lisandub uuele karistusele ka varasemalt kandmata karistus ning üks rumal otsus võib tähendada mitut aastat vanglas,» lisas ta.

3. aprillil mõistis kohus vangi Chryslerit enam kui 2,5-promillises joobes juhtinud Taneli, kes on ka varem joobes juhtimise eest kohtu all olnud. Tingimisi määratud karistused polnud avaldanud talle piisavat mõju ja nüüd peab ta veetma aasta ja neli kuud vangis.

6. aprillil mõistis kohus kokku kaheks aastaks ja neljaks kuuks vangi Vladimiri, kes samuti polnud teinud varasemast tingimisi saadud karistusest järeldusi. Lisaks konfiskeeris kohus Volvo, millega Vladimir kriminaalses joobes olles mööda Paldiskit sõitis.

11. aprillil langetas kohus otsuse süstemaatilises ilma juhtimisõiguseta juhtimises süüdistatud Raigole, keda on sama teo eest ka varem kriminaalkorras karistatud. Ka Raigo polnud politseile vahele jäädes kaine, kuigi tema joove jäi alla 1,5 promilli piiri. Uuele karistusele liideti varasema karistuse kandmata osa ning nüüd peab ta vanglas veetma pea kolm aastat ja viis kuud.

11. aprillil oli kohtu all ka Silver, kes tabati paar päeva varem Peugeot' roolist kahepromillises joobes. Kohus saatis ta seitsmeks kuuks vangi ning auto uueks omanikuks sai riik.

13. aprillil mõisteti ühe aasta ja ühe kuu pikkune vangistus Vilmarile, kes aastavahetusel alkoholi tarvitanuna andis järele kiusatusele oma Volkswagen Golfiga mööda Saku alevikku ringi sõita. Ka tema jäi oma sõidukist ilma. Vilmarile on see prokuratuuri teatel aga kõik juba tuttav, sest ta on korra varemgi joobes juhtimise eest karistatud ning ka siis konfiskeeriti tema liikumisvahend, milleks tol korral oli mopeed.

Samal päeval sai otsuse teada Toomas, keda on varem tabatud kaks korda roolist juhtimisõiguseta. Kui ta 12. aprillil taas loata sõitmisega vahele jäi, oli tegemist süstemaatilise rikkumisega, mis on kriminaalkorras karistatav. «Lisaks oli ta enne rooli istumist end ka kriminaalsesse joobesse võtnud ning selle teo eest sai ta karistuseks aasta pikkuse vangistuse, millele loomulikult lisandus ka varasema karistuse ärakandmata osa – lõpptulemus aasta ja kaks kuud vangistust ning sõiduki konfiskeerimine,» teatas prokuratuur.

17. aprillil sai kohtult karistuse mullu detsembris autoroolist kahepromillises joobes tabatud Andres, kel on varasemast kolm kehtivat kriminaalkaristust, neist kaks joobes juhtimise eest. Tingimisi karistus seekord enam kõne alla ei tulnud ja vangis peab ta veetma kaks aastat ja kaheksa kuud.

18. aprillil sai kohtult joobes juhtimise eest karistada varem seaduskuulekas Igor, kes tabati Mustamäel Passati roolist umbes kahepromillises joobes esimest korda märtsis ja teist korda aprillis. Oma tegude eest peab ta veetma vangis kuu aega ja ülejäänud karistuse – ligi üheksa kuu pikkuse vangistuse – kandma tingimisi.

19. aprillil mõisteti pea kolmeks ja pooleks aastaks vangi Roman, kes sõitis Lasnamäel ringi Ford Transitiga, olles enne rooli istumist tarvitanud fentanüüli, amfetamiini ja Xanaxit.

21. aprillil mõistis kohus joobes juhtimises süüdi varem karistamata Einari, kes jäi politseile kriminaalses joobes vahele 14. aprillil ja uuesti neli päeva hiljem. «Oli alust arvata, et ühiskonnas kokku lepitud reeglid on tema jaoks arusaamatud ning sestap ootas ta kohut vahi all. Talle mõisteti karistuseks üheksa kuud vangistust, millest ühe kuu peab ta reaalselt ära kandma. Ülejäänud kaheksa kuud jäävad tingimisi,» teatas prokuratuur.

24. aprillil otsustas kohus joobes juhtimise eest reaalse vangistusega karistada Rolandit, kes sõitis Keila vallas mopeediga ringi kriminaalses joobes. Lisaks vabadusele jäi ta ilma ka oma võrrist.

Samal päeval sai karistuse Rainis, kes juba varem oli joobes juhtimise eest saanud karistada tingimisi. Nüüd mõisteti talle poolteise aasta pikkune reaalne vangistus ning võeti ära ka Citroen Berlingo.

27. aprillil mõistis kohus roolist ligi kolmepromillises joobes tabatud Olegile ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse. See polnud Olegil esimene kord purjus peaga autorooli istuda – samasuguste tegude eest on teda varem tingimisi karistatud, kuid kuna need karistused ei ole mõju avaldanud, siis lisandub uuele karistusele ka varasema karistuse kandmata osa ning Oleg saab oma tegude üle järele mõelda järgmised kolm aastat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles