Soome perekond on Põhja-Koreas lõksus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyongyang
Pyongyang Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Soome meedia teatel on soomlaste pere Põhja-Koreas lõksus ega pääse sealt kodumaale tagasi.

Joensuus elanud Pitkänenide pere kolis möödunud aasta sügisel Pyongyangi seoses pereisa Pasi Pitkäneni tööga rahvusvahelises organisatsioonis Fida International ning nad ei teadnud täpselt, mis neid selles kinnises riigis ees ootab.

Pyongyang
Pyongyang Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Katri Sannelvuo-Pitkänenil ja ta mehel on kaks tütart, kaheksane Etla-Maria ja viiene Helmi-Sofia.

Pitkänenid teatasid nüüd Soome meediale, et vastavalt Põhja-Korea seadusele saavad nad selles riigis olla kolm kuud ja siis peavad mõneks ajaks lahkuma, kuid ka lahkumiseks on vaja viisat. Pitkänenidel on aga viisa saamisega probleeme tekkinud ja selle tõttu võidakse neid seal riigis seaduserikkujateks pidada.

Soomlased üritavad hoida kodumaa ja sugulastega kontakti sotsiaalmeedia abil, kuid nad on veendunud, et Põhja-Korea jälgib nende suhtlust, et midagi ebasobivat välja ei tilguks.

Soomlased elavad diplomaatidele ja välisfirmade välismaalastest töötajatele mõeldud linnakus, mis on rangelt valvatud, et kohalikud nendega ja nemad kohalikega suhelda ei saaks.

Siiski on neil võimalus külastada seal kino ja sportida, mida nad ka kasutavad. Ka korteriolude üle nad ei kurda, sest eluase on piisavalt suur. 

Pyongyang
Pyongyang Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Rahvusvaheline meedia on alates aprillist aina enam kirjutanud Korea poolsaarel ja selle lähedal toimuvast, kuna Põhja-Korea teeb jätkuvalt tuuma- ja raketikatsetusi ning ähvardab lääneriike, eelkõige USAd.

USA valitsus kutsus senati esindajad erakorraliselt Valgesse Majja, et arutada Põhja-Korea teemal. President Donald Trump sõnas hiljem meediale, et sõjalise konflikti tekkimine Põhja-Koreaga on võimalik.

Trumpi valitsus teatas, et nad ei ole Põhja-Korea suhtes nii kannatlikud, kui oli eelmine president Barack Obama ja tema valitsus. USA ähvardas Põhja-Koread karistusrünnakuga, kui see suletud riik jätkab tuuma- ja raketikatsetusi.

Põhja-Koreast põgenenud on paljastanud, et enamik põhjakorealasi nälgib, samas kui eliit tellib endale lääne kaupu ja elab luksuses. Diktaator Kim Jong-uni ja võimuladviku kohta valesti ütlejad saadetakse sunnitöölaagrisse või hukatakse. Teada on, et Kim on võtnud elu isegi ta perekonda kuulunud inimestelt.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles