Kaerahelbepudrust toitunud eaka mehe kontodelt leiti kokku 500 000 eurot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerahelbepuder
Kaerahelbepuder Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Soomes paljastus kurioosne juhtum, milles sugulased leidsid eaka mehe surma järgselt ta pangaarvetelt kokku 500 000 eurot.

Pereliikmete sõnul elas mees üsna vähenõudlikult, süües peamiselt kerahelbeputru ja juurvilju ning püüdis kala. Nende arvates elas ta oma pensionist, kuid mehe suur rahasumma oli neile üllatus, edastab iltasanomat.fi.

Mees sai vanematelt päranduseks villa, kuid ta ei elanud selles kunagi, vaid kõrvalhoones. Pere arvas, et ta ei jõua elektri, kütte ja vee eest maksta.

Hiljem ilmnes, et mehel ei meeldinud luksus, vaid askeetlikkus ja selle tõttu võis teda vaeseks pidada.

Advokaatide teatel on nad tegelenud mitme juhtumiga, milles eakas inimene, keda on peetud väga vaeseks, on osutunud hästi toimetulevaks ja rikkaks.

«Näiteks on pensionäre, kellel on mitu kinnisvara, mille nad on välja üürinud  või siis aktsiaid, millest pereliikmed teadlikud ei ole,» selgitasid advokaadid.

Sageli on aga vastupidiseid juhtumeid, milles pere on pidanud pensionäri jõukaks, kuid siis ilmneb, et ei ole raha isegi tema matmiseks.

Eakatest salarikkad on eelkõige inimesed, kes ei ole abielus ja kellel ei ole lapsi ning nad ei kulutanud, vaid säästsid aastakümneid.

On ka neid perega salarikkaid, kes ei taha pereliikmetele mitte sentigi jätta ja selle tõttu varjavad vara nende eest. 

Advokaadid lisasid, et pere on eakate finantsseisust paremini informeeritud kui eakad on abielus ja vara on eelkõige kinnisvara. Kuid on ka juhtumeid, milles lesk saab teada lahkunud abikaasa varast, kuid ka võlgadest.

«Sukasäärde kogujad on elanud üle kas sõja või sõjajärgse aja, mil kõigest oli puudus. Need inimesed on õppinud olema kokkuhoidlikud, see on nende elustiil. Elame ajas, kus tarbimine on tavaline, kuid vanema põlvkonna esindajad ei ole seda omaks võtnud. On eakaid, kes hoiavad alles ka kõik tühjad moosipurgid,» selgitasid advokaadid.

Osa aga tunnevad end turvaliselt kui neil on kas pangaarvel või kodus peidetuna suurem rahasumma.

Veel ühes Soome juhtumis arvas pere, et üksinda jäänud eakas tädi elas vaesuspiiril. Kui tädil läks külmik katki, ostis õetütar talle uue, kuna arvas, et tädil ei ole selle ostmiseks raha.

Pärast naise surma leidis pere ka kontolt üks miljon eurot, millest enamiku sai õetütar kui ta hooldaja endale.

Pärandusasjadega tegelevate advokaatide sõnul on vaeseks peetud eakate puhul leitud tavaliselt 50 000 – 100 000 euro suurusi summasid, kuid ka kalleid antiikesemeid, lauahõbedat ja ehteid, mis on väga väärtuslikud, olles peres mitu põlvkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles