Nemtsova: venelaste eufooria Krimmi annekteerimise asjus on taandunud (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18. märtsil tähistati Krimmi poolsaare kolme aasta tagust liitmist Venemaaga. Selleks korraldati üle Venemaa festival «Krimmi kevad: me hoiame kokku». Fotol on Vladivastokis toimunud üritus.
18. märtsil tähistati Krimmi poolsaare kolme aasta tagust liitmist Venemaaga. Selleks korraldati üle Venemaa festival «Krimmi kevad: me hoiame kokku». Fotol on Vladivastokis toimunud üritus. Foto: Yuri Smityuk/TASS

Krimmi poolsaare annekteerimisega 2014. aastal Vene avalikkuses tekkinud eufooria on peaaegu kadunud ning inimeste tähelepanu on rohkem majandusel ja korruptsioonil, ütles ajakirjanik ja tapetud Vene opositsionääri Boriss Nemtsovi tütar Žanna Nemtsova.

«Mina tunnen, et Krimmi annekteerimisega seostatud eufooria on paljuski taandunud ja peaaegu kadunud. Inimesed hoolivad tõusvatest kommunaalkuludest ajal, mil reaalpalgad langevad,» lausus reedel Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osalev Nemtsova.

«Lisaks nägime 26. märtsil, et tuhanded tulid üle Venemaa tänavatele korruptsiooni vastu meelt avaldama. Selle inspiratsiooniks oli dokumentaalfilm «On vam ne Dimon», mis paljastab peaminister Dmitri Medvedevi miljonitesse dollaritesse ulatuvad varad,» lisas ajakirjanik.

«Järjekordne inspireeriv trend on, et noorem põlvkond liitus meeleavaldustega ning need näitavad julgust ja arusaamist protsessidest, mis Venemaal praegu aset leiavad.»

Maailmapanga prognoosi kohaselt kasvab Vene majandus 2017. aastal 1,5 protsenti pärast mitut aastat langust. Peaminister Dmitri Medvedev teatas märtsis, et Vene majanduse langus on peatunud ning valitsus ootab, et majandus kasvab tänavu 1-2 protsenti. Samas rõhutas ta tollal, et see kasv pole nii kindel, kui talle meeldiks.

Nemtsova sõnul on majanduskasvu asemel kohasem rääkida majanduse stabiliseerumisest, sest 1-2 protsendi suurune majanduskasv on tema hinnangul areneva majanduse kohta silmatorkavalt madal. Siiski ütles Nemtsova, et majanduse stabiliseerumine on praegusele valitsusele 2018. aasta presidendivalimiste eel hea.

Lisaks arvas Nemtsova, et Vene opositsiooni ühtsus pole 2018. aasta presidendivalimiste eel praeguses etapis määravalt oluline, sest opositsioon pole esindatud üheski riigivõimu harus.

«Ma ei arva, et opositsiooni ühtsus on praeguses etapis määravalt oluline. Meil on süsteem, milles opositsioon pole esindatud üheski riigivõimu harus – ei seadusandliku ega ka täidesaatva võimu juures,» ütles reedel Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osalev Nemtsova. «Seetõttu ei saa rääkida Venemaal valimistest – need pole tõelised».

«Samas on need valimised opositsioonile võimalus käia avalikult välja see, mida nad soovivad teha,» ütles ajakirjanik.

Vene president Vladimir Putin pole veel ametlikult öelnud, kas ta kavatseb eelseisvatel valimistel uuesti kandideerida, kuid Nemtsova hinnangul riigipea siiski kandideerib. «Pean väga ebatõenäoliseks stsenaariumit, et Putin ei osale. See võib juhtuda siis, kui kerkivad esile ootamatud asjaolud, mida me ei saa ennustada.»

Juhul, kui Putin kandideerib, siis ütles Nemtsova, et ta ei näe mitte mingil juhul opositsiooni  seda võistlust võitmas.

Ajakirjanik peab praegu kõige tugevamaks presidendikandidaadiks Aleksei Navalnõid, kuid on seisukohal, et viimasel ei lubata presidendiks kandideerida.

«Autoritaarse režiimi jaoks on peamine väljakutse vastupanu kui sellise olemasolu. See on taoliste režiimide loomuses ning Navalnõi kui kõige tuntum ja toetatud figuur on loomulikult üks peamistest väljakutsetest,» arvas Nemtsova.

Rääkides praeguse režiimi tugevusest ja elujõust ütles Nemtsova, et ei tea, kuidas režiim end tunneb.

«Ma ei oota Venemaal suuri poliitilisi muutusi. Samas on elu ettearvamatu, eriti siis, kui asi puudutab autoritaarsete või totalitaarsete režiimide lagunemist,» ütles ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles