Vabal Laval etendub lavastus juutide vaenamisest natsi-Saksamaal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Hans-Werner Kroesingeri lavastusest «Komistuskivid»
Hetk Hans-Werner Kroesingeri lavastusest «Komistuskivid» Foto: Vaba lava

25. mail kell 19 etendub Vaba Lava teatrikeskuses koostöös Tallinna Goethe Instituudiga Karlsruhe Badeni Riigiteatri külalisetendus «Komistuskivid», lavastaja Hans-Werner Kroesinger.

Saksamaa alates 1933. aastast – riiklik jälgimine, kontroll ja tsensuur. Lavastus «Komistuskivid» (sks «Stolpersteine») meenutab üht kurba peatükki Saksa kultuuriajaloos: seda, kuidas antisemiitlik diskrimineerimine ning vasakpoolsete ja liberaalsete teatriinimeste vallandamine pärast Hitleri võimuletulekut täpselt käis.

Selleks rekonstrueerisid lavastaja Hans-Werner Kroesinger ja dramaturg Regine Dura, kes on kaks olulisemat vabakutselist dokumentaalteatri tegijat Saksamaal, Karlsruhe Riigiteatri originaaldokumendid. Aktid, ajaleheartiklid, mälestused, intervjuud tunnistajatega mängitakse laval veel kord läbi. Vaatajad, kes istuvad samuti suure töölaua taga, saavad teada, kuidas Karlsruhes juudi näitlejad, üks juudi suflöör ja intendant lahti lasti, vahistati, eksiili saadeti või enesetapuni viidi.

Lavastaja Hans-Werner Kroesinger, lavakujundus ja kostüümid Rob Moonen, muusikaline kujundus Daniel Dorsch, kunstiline juht Regine Dura, dramaturgid Annalena Schott, Jan Linders. Laval Marthe Lola Deutschmann, Antonia Mohr, Jonathan Bruckmeier, Gunnar Schmidt.

«Komistuskivid»oli üks kümnest märkimisväärsemast lavastusest, mis kutsuti Berliinis toimuvale festivalile Theatertreffen 2016.

Lavastus «Komistuskivid» on ühtlasi ka «õppetund riigi bürokraatia väärtusteta toimimisest» (tsitaat festivali Theatertreffen 2016 žürii põhjendusest).

Etendus on saksa keeles, eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.

Etenduse juhatab sisse kell 18.40 lavastuse dramaturg Jan Linders. Peale etendust vestlus trupiga koostöös Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendusega.

Partnerid: Tallinna Goethe Instituut, Karlsruhe Badeni Riigiteater, Saksa Kevad, Baden-Württemberg, Vaba Lava. Vaata ka: www.goethe.de/tallinn

Lavastus «Komistuskivid» on osa Tallinna Goethe Instituudi «Saksa kevade» programmist.

Lisaks oodatakse kõiki huvilisi 22. ja  23. mail Vabal Laval toimuvale rahvusvahelisele konverentsile «Etenduskunstide tulevik: teatrivälja avardumine», kus peab loengu ka Hans-Werner Kroesinger.  Konverents toimub Interregi Kesk-Läänemere 2014-2020 programmi raames ning võtab kokku Vaba Lava kahe hooaja (2015-2017) kuraatoriprogrammi, mille fookuseks on olnud saksakeelne kultuuriruum (kuraatorid Madli Pesti ja Thomas Frank) ning  Theatre Expandedi produtsentide õppe. Kuraatoriprogrammi IN I OUT viimaseks lavastuseks on Chris Kondeki ja Christiane Kühli «Eritunnused», mis esietendub 22. mail Vabal Laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles