Gardner: USA ja EL peaksid kaaluma vähem ambitsioonikat vabakaubanduslepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTIP. Illustreeriv pilt.
TTIP. Illustreeriv pilt. Foto: NIGEL TREBLIN/REUTERS

Ühendriikide ja Euroopa Liidu jaoks võib olla soovitatav leppida kokku vähem ambitsioonikas vabakaubandusleppes (TTIP), mis hõlmaks reguleeritud sektoripõhist koostööd, ütles USA endine suursaadik ELi juures Anthony Gardner usutluses BNSile.

Endise diplomaadi sõnul on USA presidendi Donald Trumpi tugevad protektsionistlikud kalduvused ja tema kaubandusnõunike selge soov kasutada Ühendriikide kaubandusseadusi kaitsemeetmete ühepoolseks jõustamiseks kaubanduses ilma Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) protseduure läbimata muutnud transatlantilised suhted keerukamaks.

Gardner ütles BNSile, et paljude TTIPi raskete teemade, teiste seas riigihanked, geograafilised märgised, mereteenused ja põllumajandustoodete tariifid, lahendamine tundub praegu raske.

USA ja ELi jaoks võib tema hinnangul olla soovitatav leppida kokku vähem ambitsioonikas TTIPis, mis hõlmaks reguleeritud sektoripõhist koostööd, ja keskenduda ühisele rahvusvahelisele kaubandusagendale, mis hõlmaks veelgi tihedamat koostööd WTOs kolmandate riikide, eriti Hiina ebaõiglaste kaubanduspraktikate vastu.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles