ELi kodakondsusega laste vanemad võivad saada elamisloa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Gael Michaud/SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriigi kodakondsusega lapse vanematel, kes ise pole ELi kodanikud, on õigus blokki jääda, otsustas täna Euroopa Kohus.

Euroopa ülemkohtu hinnangul peavad liikmesriikide kohtud keskenduma lapse heaolule ja riskidele, mis tulenevad lapse lahutamisest oma vanematest.

ELi väitel on Suurbritannia lahkumiskõneluste põhiliseks küsimuseks riigis viibivad kolm miljonit ELi kodanikku. London on kritiseerinud Euroopa Kohtu rolli migratsiooniküsimustes.

Euroopa Kohus arutas Venezuela naise kaasust, milles naist oli identifitseeritud vaid perekonnanime järgi. Venezuelalanna Chavez-Vilchez saabus Hollandisse turistina, kuid sai lapse Hollandi kodanikuga. Pärast paari lahkuminekut sai naisest lapse ainus hooldaja, kuid tal polnud Hollandis viibimise ega sotsiaalabi õigust.

Kui Hollandi kohus otsustab, et Chavez-Vilchezil pole õigust Hollandis elada, tuleb tema ning ta lapse olukorda vaadelda ELi leppe artikkel 20 valguses, teatas Euroopa Kohus. Artikkel 20 võimaldab takistada riiklikke meetmeid, sealjuures otsuseid, mis puudutavad ELi kodanike perekonnaliikmetele riigis viibimise õiguse keelamist.

Lapsevanema EList lahkumise korral keelatakse lapsele ELi seadustes tagatud õigused, kuna see võib viia olukorrani, kus lapsel tuleb samuti riigist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles