Narva muuseum loobub muuseumiöö korraldamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogu esimees esimees Aleksandr Jefimov (paremal).
Narva linnavolikogu esimees esimees Aleksandr Jefimov (paremal). Foto: Irina Tokareva

Narva linnavõimudega eelarve teemadel vastuollu sattunud Narva muuseum teatas, et loobub tänavu 20. mail korraldatava muuseumiöö üritustest.

«Tänavuse muuseumiöö reeglid Narva muuseumile mängis kätte Narva volikogu. Nende kehtestatud mängureeglid jätavad muuseumi uksed selleks ööks suletuks,» edastas SA Narva muuseum pressiteates.

Narva muuseumi juht Andres Toode vabandas muuseumiöö sõprade ees, kes on sel ööl muuseumit külastanud.

Narva linn ja kultuuriministeerium, mis on mõlemad SA Narva Muuseum asutajad, vaidlevad muuseumi rahastamise üle. Muuseumi tegevuse ning väidetavalt eelkõige Toode tegevuse üle rahuolematu Narva linnavõim soovib vähendada muuseumi rahastamist poole võrra varasemate aastate tasemega võrreldes, mille järel lubas ka ministeerium oma osa proportsionaalselt vähendada, mis ei võimaldaks enam muuseumil tööd jätkata. Viimastel aastatel on Narva linna poolne toetuse summa muuseumile olnud 429 135 eurot aastas, tänavuses eelarves vähendati seda 200 000 euro võrra.

Riik maksis 2016. aastal Narva muuseumile tegevustoetust 192 106 eurot ning tänavuse aasta eelarveprojekt nägi ette tegevustoetuseks riigilt 220 327 eurot, sellest palgatõus 28 834 eurot, ütles kultuuriministeeriumi esindaja kolmapäeval BNS-ile.

Mai algul saatis kultuuriminister Indrek Saar Narva linnavolikogu esimehele Aleksandr Jefimovile ja linnapea Tarmo Tammistele kirja, kus ähvardatakse SA Narva Muuseum saneerimisega. Saar kirjutab, et SA Narva Muuseum on teinud juhatuse liikmele ülesandeks koostada SA Narva Muuseum saneerimiskava: koondamiste ettevalmistamine, ürituste tühistamine ja majanduskulude optimeerimine. Olemasoleva rahastuse juures tähendab see muuseumi sulgemist külastajatele ja enamiku töötajatele koondamist, kirjutas Põhjarannik.

Narva volikogu peaks muuseumi teemat arutama 18. mai istungil.

Nii Narva muuseumi nõukogu endine liige, Narva linnavolikogu SDE fraktsiooni esimees Ants Kutti kui ka Narvas võimul oleva Keskerakonna Narva piirkonna esimees Yana Toom on siiski väljendanud lootust, et konflikt linnavõimu ja muuseumi tegevjuhtkonna vahel saab lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles