CNN: FBI vallandatud juht kirjutas kolleegidele hüvastijätukirja (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Comey
James Comey Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump vallandas sel teisipäeval üllatuslikult Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) peadirektori James Comey.

CNN teatas nüüd, et Comey kirjutas oma kolleegidele ja kaastöötajatele hüvastijätukirja, milles tema arvates vallandati ta põhjuseta ning väidetavalt sai Comey oma lahtilaskimisest teada teleuudiste vahendusel, kui oli Los Angelese FBI esinduses agentidega vestlemas.

James Comey
James Comey Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

USA esindajatekoja spiiker, vabariiklane Paul Ryan sõnas meediale, et FBI peadirektor Comey oli kaotanud usalduse ja selle tõttu tuli tal töölt lahkuda.

Ryan lisas, et president Trumpil oli õigus Comey vallandada ja ta kasutas seda õigust, kuid nüüd tuleb FBI-le leida kiiresti uus juht.

Esindajatekoja spiikri sõnul ei toeta ta Trumpi kampaaniameeskonna võimalike Vene sidemete edasist uurimist.

James Comey kiri:

Kõigile:

Olen pikka aega arvanud, et president saab FBI peadirektori vallandada ükskõik, millisel põhjusel või üldse põhjuseta.

Ma ei kavatse kulutada aega vallandamise üle mõtlemisele ega ka viisile, kuidas seda tehti. Loodan, et ka teie ei mõtle sellele. See on teoks saanud, minuga on kõik korras, kuid ma jään teid ja oma tööd igatsema.

Olen ka varem rõhutanud, et rasketel aegadel peavad ameeriklased nägema, et FBI on otsustusvõime, aususe ja sõltumatuse kindel kalju. Minu jaoks teevad FBIst lahkumise raskeks just inimesed, kes töötavad südamega, moodustades Ameerika tugisamba. Loodan, et jätkate meie tööd ja austate väärtusi, mis aitavad meie riiki ja rahvast kaitsta, tehes seda vastavalt põhiseadusele.

Kui te teete seda, olete ka teie kurvad, kui peate lahkuma, on ameeriklaste julgeolek siiski tagatud.

Töötamine koos teiega on olnud mu elu üks suuremaid rõõme. Tänan teid selle kingituse eest.

Jim Comey

James Comey
James Comey Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix

Originaalkiri:

(To all:

I have long believed that a President can fire an FBI Director for any reason, or for no reason at all. I'm not going to spend time on the decision or the way it was executed. I hope you won't either. It is done, and I will be fine, although I will miss you and the mission deeply.

I have said to you before that, in times of turbulence, the American people should see the FBI as a rock of competence, honesty, and independence. What makes leaving the FBI hard is the nature and quality of its people, who together make it that rock for America.

It is very hard to leave a group of people who are committed only to doing the right thing. My hope is that you will continue to live our values and the mission of protecting the American people and upholding the Constitution.

If you do that, you too will be sad when you leave, and the American people will be safer.

Working with you has been one of the great joys of my life. Thank you for that gift.

Jim Comey)

Valge Maja teatel ei vallandatud Comeyt FBIs käimas oleva Venemaa uuringu tõttu, vaid vigade tõttu, mida ta tegi demokraadist presidendikandidaadi Hillary Clintoni e-kirjade uurimisel.

FBI ei esitanud Clintonile kriminaalsüüdistusi, et ta välisministrina kasutas eraotstarbelist e-posti serverit ametiasjade ajamisel.

USAs on varem vaid ühel korral FBI peadirektor vallandatud. 1993. aastal vallandas president Bill Clinton siis FBI juhiks olnud William Sessionsi tööeetika rikkumiste tõttu.

James Comey asus ametisse 2013. aastal ja oleks pidanud FBI peadirektor olema kümme aastat, kuid tal jäi sellest seitse aastat puudu.

James Comey asus FBI peadirektorina tööle 2013. aasta oktoobris
James Comey asus FBI peadirektorina tööle 2013. aasta oktoobris Foto: JASON REED/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles