Soome meteoroloog naerma puhkemisest: maikuu ilm on tragikoomiline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome meteoroloog Pekka Pouta
Soome meteoroloog Pekka Pouta Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Soome meteoroloog Pekka Pouta esines MTV3 saates «Huomenta Suomi», kus rääkis lähiaja ilmast, kuid ei suutnud jahedusest teatades naeru pidada ja hakkas ohjeldamatult naerma.

Pouta sõnas saates, et selle aasta mais on juba viis soojakraadi suur saavutus, kuid kümme kraadi on lausa rekord.

Meteoroloog kommenteeris nüüd väljaandele Ilta-Sanomat oma naerma puhkemist, öeldes, et maikuu ilm on lausa tragikoomiline ning juba nüüd on käes puhkuseaeg, kuid ilm ei soosi puhkust.

Meteoroloog Pekka Pouta
Meteoroloog Pekka Pouta Foto: Kaader Facebooki videost

«Maikuu ilm on täiesti tragikoomiline, sest temperatuurid on talvised. Juba mais hakkavad inimesed puhkama, kuid mida sa puhkad, kui normaalset ilma ei ole. Ilmataat teeb meie kulul julma nalja,» lausus meteoroloog.

Pouta sõnul on tema saamine netihitiks naljakas ja ta arvas, et ta naermine tekitab inimestes hea tuju.

«Kui olin etteaste ära teinud, sain aru, et paljud arvavad ilmast sama, mida mina. Ehk sõnum oli naelapea pihta,» teatas soomlane.

Pouta sõnul on mitmed inimesed astunud pärast ta humoorikat ennustust tema juurde ning teda õnnitlenud, tänanud ja kiitnud. Oli ka neid, kes talle tänaval järele hüüdsid, et millal soojaks läheb.

Tegemist ei olnud esimese korraga, mil 26 aastat teles ilma ennustanud Pouta midagi ebatavalist teeb.

Meteoroloogi sõnul on ilma ennustamine muutunud arvutikeskseks, kiiremaks, kuid samas apsudele tundlikumaks. Näiteks on visatud nalja teemal «winter is coming», mis on tegelikult tuntud lause menusarjast «Troonide mäng».

Pouta kogenud meteoroloogina arvab, et nii talvist kevadet esineb kord 100 aasta kohta.

«Varasemate  aastate kevaded on olnud meie kliimavöötmes tavapäraselt soojad. Samas mõjutab kevade algust kliimamuutus, väidetavalt algab kevad varasemaga võrreldes kaks nädalat varem, kuid selle aasta kevad sellele ei viita. Kliimamuutuse tõttu esineb rohkem äärmusi, ka see kevad on selline äärmus,» selgitas Pouta.

Ta lisas, et Põhja-Euroopas ei peaks praegune jahe ilm enam pikalt kestma, soojus murrab juba nüüd aeg-ajalt sisse.

Pouta sõnul peab ta hommikusaate ilmaennustusteks vara tõusma ja ette valmistama ning vahel on see raske, tuues kaasa apsakaid.

«Tõusen hommikusaates esinemiseks kell neli hommikul, kuid ilmateate ette kandmine ei ole varahommikul just lihtne. Olen enne kella viit tööl ja pean kell seitse kaamerate ette astuma,» lisas soomlane.

Pouta sõnul annab ilmateade ruumi tõlgendustele, apsudele ja naljadele ning see on hea, sest ilma peale ei tasu vihane olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles