Savisaar: Reformierakond võtab eakatelt pensionide tasuta kojukande

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar riigikogus
Vilja Savisaar riigikogus Foto: Toomas Huik

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles, et peab küüniliseks Reformierakonna kava kaotada alates 1. veebruarist 2009. tasuta pensionide ja toetuste kojukanne.

«Keskerakond  tegi täna ettepaneku katkestada eakaid inimesi vaenava eelnõu teine lugemine riigikogus, kuid kahjuks sõitis koalitsioon sellest ettepanekust teerulliga üle ja jättis arvestamata,» vahendas Keskerakonna pressiesindaja Savisaare sõnu.

Savisaare sõnul tahab Reformierakond pensionäride arvelt lappida auke tuleva aasta riigieelarves.

«Reformierakonna kavandatud muudatuste järgi peaksid pensionärid esitama elukohajärgsele pensioniametile põhjendatud taotluse, et saada pension kätte selles summas, mis ta on tööga välja teeninud,» märkis Savisaar.

«Kusjuures põhjendatud avalduseks loetakse avaldust sel juhul, kui inimesel on liikumistakistus või ta elab hajaasustusalal ja kellele pangateenus on raskesti kättesaadav. Inimene peab hakkama riiki paluma ja tõestama, et ta tõesti vajab tasuta kojukannet. Leiame, et see on alandav ja ebaõige ning ei vasta pensionäride ootustele,» ütles Vilja Savisaar.

«Reformierakonna soov postiteenuse pealt kokku hoida ja maksta pensioniraha välja panga kaudu annab tagasilöögi just maapensionäridele,» märkis Savisaar.

«Paljudes maapiirkondades ei ole sularaha- ja makseautomaate ning postkontoreid, raha kättesaamiseks ning tehingute tegemiseks peab sõitma suuremasse keskusesse,» rõhutas ta.

Savisaare sõnul ei ole maapiirkonnad ühistranspordiga ühtlaselt kaetud ning
paljudesse küladesse liinibuss ei jõua.

«Samuti ähvardavad bussifirmad majanduslanguse tingimustes väiksemaid liine sulgeda ning piletihindu tõsta,» märkis ta, lisades, et niigi väikese sissetulekuga pensionäridest tuleb valida, kas tasuda kojukande või bussipileti eest.

«Postkontorist või postiljonilt pensioniraha saajate käest on kättetoimetamise eest kavas küsida kuni 70 krooni,» rõhutas Vilja Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles