Suur kevadkoristus, liigselt kuiv õhk ja õige reisikaaslase leidmine

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
60+ ajakirja maikuu esikülg
60+ ajakirja maikuu esikülg Foto: 60+

Laupäeval ilmuvast ajakirjast saab lugeda, kuidas toime tulla egoistlike inimestega, mis aitab liigkuiva nina vastu ja koristusnippe jagab 24 aastat puhatusteenindajaid koolitanud spetsialist.

Ilmselt oleme oma elus kokku puutunud inimesega, kes püüab teiste abiga oma elu võimalikult lihtsaks teha. Ja paneme talle egoisti märgi külge. Mis see egoism siis on? Mis vahe on egoistil ja enesekindlal inimesel?

Kas on olemas ka varjatud egoismi? Miks mõne inimese ego on suurem kui teise oma? Kas egoism on kasulik ka ja kuidas egoistiga hakkama saada, kirjutab värskes ajakirja 60+ maikuu numbris arst ja psühhoterapeut Alexander Kotchubei.

Liigne kuiv õhk

Nina on kinni ja ei saa hingata. Kontoriseinal töötab õhksoojupump ja autos undab kliimaseade. Kodus on keskküte. Inimese ümbrus kubiseb kuivast õhust. Mis tekitab kas vahelduvat või pidevat ninakuivust ja kas seda eluväärtust segavat muret on võimalik ka ravida, kirjutavad ajakirja 60+ mainumbris Hea Une keskuse kõrva-nina-kurguarst Mari Rõigas, unearst ja psühhiaater Tuulikki Hion, unearst ja kõrva-nina-kurguarst Heisl Vaher ning psühholoog Krista Peet.

Põhjalik kevadkoristus

Õigeid võtteid tundes saab isegi rulaatori abil liikuv inimene oma kodu koristamisega hakkama. Millised need võtted on, mis kodukoristamise lihtsamaks ja meeldivamaks teevad, kuidas põrand puhtaks saada ja kuidas vannitoa seinu õigesti puhastada? Kodukoristamise kuldreegleid jagab 60+ lugejatele värskes mainumbris 24 aastat puhastusteenindajaid koolitanud Helge Alt.

Kellega reisile?

Vanemas eas, ja mitte ainult, on raske uut reisikaaslast või üldse reisiseltsilist leida. Kui inimesel, kellega oled tavaliselt reisinud, pole raha või aega, ei sobi talle sihtkoht, sinu reisimise stiil ja aeg või seikleb sinu reisikaaslane hoopis taevastel radadel, siis kuidas leida endale uus kamraad?

60+ mainumbris annavad nõu veebilehe Trip.ee toimetaja Veigo Kell, Tripme.eu portaali asutaja Liina Rukki, oma loo räägib 62aastane tartlane Helmi ja hoiatussõnad lausub veebikonstaabel Maarja Punak.

Mida kinkida, kui kõik on olemas?

Emadepäev, juubel või lihtsalt järjekordne sünnipäev võib tekitada rõõmsat elevust, aga ka pinget. Kasvava meeleheitega poeriiulil leiduvat välja praakides muutub üha valjemaks peas kummitav küsimus «Mida küll kinkida, tal on ju kõik olemas?».

Kas tasub kingisaajalt endalt küsida või pakkuda talle üllatus? Mis on ühe või teise variandi head ja vead ja kas raha kinkimine on hea tava, arutlevad ajakirja 60+ maikuu numbris Paide Päevakeskuses laua taga istet võtnud paarkümmend prouat ja psühholoog Kaidi-Ly Välb. Oma kogemustest räägib lapselaps Liisi Pavelts.

Hea või halb või

Eesti vanarahvatarkus ütleb, et võiga on kolm korda probleem. Suvel, kui see on sula, talvel, kui see on kõva, aga eriti halb on või siis, kui seda pole. Kuidas või valmib, mida või sisaldab ja miks on või väärt toidukraam, kirjutavad ajakirja 60+ mainumbris meditsiinidoktor ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill.

Jaluta, jaluta, jaluta

Liikumisõpetaja Kaarel Zilmer avastas, et ka 115 aastat tagasi, 1898. aasta 11. septembril kirjutas toonane «Postimees» istuva eluviisi kahjulikkusest. Värvikas seletuses kirjeldati, kuidas vähese liikumise tõttu juhtuvat organismiga igasugu hulle asju. Lehes antud selle vastu võitlemiseks kohe sobilikke abinõusid ja nimetatud esimesena jalutamist! Seega on jalutamise ja kõndimise vajalikkuse üle arutletud läbi aegade. Aga kõndimise üle on võimalik ka filosofeerida. Liikumisõpetaja Kaarel Zilmer filosofeerib värskes 60+ mainumbris.

Ja palju muud ...

Köögikülgede autor Sirje Rekkor kirjutab sellest, et aias toimetamise, jalutamise ja tervisespordi kõrval on üha enam hakatud õues söömisestki lugu pidama. 60+ mainumbris tuleb juttu grillimisest kui loomingulisest tegevusest. Loomulikult on 60+ mainumbris ka retseptid.

60+ mainumbris kirjutab Benu proviisor Margot Lehari silmadest, silmade kuivusest ja allergiast. Tea Raidsalu väidab, et lemmikloomale ei pea alati poest mänguasja ostma ja annab näpunäiteid, kuidas kassile või koerale lelu meisterdada.

Muidugi ei puudu ajakirjast 60+ ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles