Schäuble ja Macron pooldavad eurotsooni parlamendi loomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles täna, et pooldab nagu Prantsuse presidendiks valitud Emmanuel Macron eurotsooni parlamendi loomist.

«Ma arutasin seda president Macroniga,» ütles Schäuble Itaalia päevalehele La Repubblica.

Schäuble sõnul võiks Euroopa Stabiilsusmehhanismiga (ESM) edasiminekuks moodustada Euroopa parlamendiliikmetest koosneva eurotsooni parlamendi, millel oleks konsultatiivne võim.

ESM asutati Euroopa võlakriisi ajal 19 euroala riigi finantsstabiilsuse tagamiseks. See on registreeritud Luksemburgis ja tegutseb alates 2012. aasta oktoobrist.

«Me oleme Macroniga selles asjas täielikult ühel nõul - eurotsooni tugevdamiseks on kaks võimalust: muuta lepinguid või otsustada pragmaatilisema lähenemise kasuks ja teha seda valitsustevahelisel tasandil,» ütles Saksa rahandusminister.

Schäuble lisas, et lepinguid on raske muuta, sest see nõuab üksmeelset toetust ning ratifitseerimist liikmesriikide parlamentides või referendumidel.

Kuna see ei ole praegu reaalne, peaksime katsuma olemasolevate instrumentidega edasi liikuda ehk arendada ESM-i lepet, sõnas ta.

Praegu on ainsaks võimalikuks lahenduseks moodustada ESM-i statuudi alusel Euroopa Valuutafond.

Euroopa valuutafondi idee toetuseks on sõna võtnud ka eurogrupi esimees Jeroen Dijsselbloem, kelle arvates võiks see tulevikus eurotsooni riikide abiprogrammide puhul Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) asendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles