Jaekaubandus-statistika räägib majanduslikust ebavõrdsusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus
Kauplus Foto: Toomas Huik

Eesti arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul annab jaekaubandus-statistika kinnitust sellest, et inimeste sissetulekud on aastaga ebavõrdselt kasvanud. Toidukaupade müük on aastaga langenud, näiteks kodumasinate oma aga suurenenud.

Statistikaameti andmetel kasvas jaemüük veebruaris aastatagusega võrreldes kaks protsenti.  Käibe kasv oli suurim majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes, samas rõivaste, jalatsite ja toidukaupade müük vähenes.

Toidukaubad on aastatagusega võrreldes muutunud kallimaks, kuid Vitsuri kinnitusel ei ole paljudel inimestel võimalik toidu peale rohkem raha kulutada, kuna varasemast suuremad summad kuluvad ka eluasemele ja küttele.

«Varasemate leibkonna uuringute põhjal on viimased kakskümmend aastat umbes viiendik inimesi elanud toimetuleku piiril. Tuleb loota, et majanduse elavnemine jõuab ka väiksema sissetulekuga inimesteni,» sõnas Vitsur.

Teisalt on Vitsuri kinnitusel kriis kõige sügavamast punktist läbi ning jõukmatel inimestel on võimalus rohkem tarbida kui aasta eest ning seega on kasvanud näiteks kodumasinate ja ehituskaupade müük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles