NBC küsitlus: enamik ameeriklasi peab Comey vallandamist ebaõiglaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Comey
James Comey Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP/Scanpix

USA telekanali NBC küsitlus näitas, et suur osa ameeriklastest peab ebaõiglaseks, et president Donald Trump vallandas FBI peadirektori James Comey.

NBC eile avalikustatud andmete kohaselt oli 38 protsendi vastanute arvates vallandamine õigustatud, kuid 54 protsendi arvates mitte.

46 protsenti küsitletutest selgitas, et nende arvates eemaldas Trump Comey FBI juhi kohalt, kuna Comey juhtis uurimist, kas Venemaa võis USA presidendivalimisi mõjutada ja kas Trumpi kampaaniameeskonnal võis olla Venemaaga sidemeid, presidendi jaoks sobimatul viisil.  

Donald Trump ja James Comey (paremal)
Donald Trump ja James Comey (paremal) Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix

24 protsenti aga arvas, et vallandamise põhjuseks oli Comey ebasobiv lähenemine endise välisministri ja demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni e-kirjade juhtumile. Välisministrina saatis Clinton ametialaseid e-kirju eraserverit kasutades.

22 protsendi arvates võis vallandamise taga olla midagi, mida avalikkus ei tea.

Trump saatis sel teisipäeval Comeyle kirja, milles teatatas, et vastavalt justiitsministeeriumi soovitusele vallandab ta Comey FBI peadirektori kohalt.

James Comey / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
James Comey / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Valge Maja rõhutas, et Trump vallandas Comey justiitsministeeriumi soovituse põhjal, kuid Trump ise sõnas eile, et ta oleks Comey lahti lasknud ka ilma soovituseta.

Comey kirjutas pärast vallandamist kolleegidele kirja, milles teatas, et ta ei kavatse pead murda, miks ta lahti lasti ning president saab vallandada nii põhjusel kui põhjuseta.

FBI jätkab siiski uurimist, kas Trumpi kampaaniameeskonnal võis valmiste ajal olla kontakte Venemaaga.

NBC küsitluse kohaselt ei usalda 55 protsenti pärast Comey lahkumist FBI Venemaa-uuringut, samas 36 protsenti arvas, et Comeyta usaldavad nad seda uuringut.

Küsitluse kohaselt arvas 44 protsenti, et Comey käitus FBI juhina valesti, 25 protsenti arvas, et ei käitunud ja 28 protsenti ei osanud vastata.

NBC viis koos uurimisfirmaga Survey Monkey FBI juhi vallandamise teemalise küsitluse läbi kolmapäeval ja neljapäeval, küsitleti 3746 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles