Superpuuvili banaan beebi toidulaual (1)

, www.lastetoit.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ian Lishman / Panthermedia / Scanpix

Banaan on kõige levinum ja enim kasutatav puuvili maailmas. Selle nn «vaese mehe puuvilja» kasuks räägivad taskukohane hind, aastaringne kättesaadavus ja kõrge toiteväärtus. Banaan on ka üks esimesi puuvilju, mida lisatoiduna beebidele pakutakse – ja õigest tehakse, kuna sellel on suurepärane kasu pisikese tervisele, kirjutab Teele Proovel portaalist Lastetoit

Banaani magus maitse on beebidele vägagi meelepärane, kuid sellega ei tohiks ka liialdada. Tegemist on siiski pigem magustoiduga. Seda magusat puuvilja võiks tutvustada beebile, kes on vähemalt kuuekuune ja valmis lisatoidu söömiseks.

Valige alati küps banaan, see on tavaliselt pruunikate täppidega. Maitselt magus ja pehme ning seda on lihtne kahvliga püreestada ning beebil kergem alla neelata.

Banaan teeb kõhule head

Kuna beebid on enamasti selili, siis on neil raskem punnitada, mis võib omakorda viia kõhukinnisuseni. Selle leevenduseks sobibki suurepäraselt kiudainerikas superpuuvili – banaan.

Teine probleem, mille all lapsed tihti kannatavad, on kõhulahtisus. Viimane võib sageli olla põhjustatud erinevatest viirustest (näiteks rotaviirus jne). Sellegi raviks soovitatakse banaani, teravilju, õunu jne. Banaan näiteks taastab elektrolüütide taset kehas.

Banaan varustab keha vajalike toitainetega

Banaanides peitub rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja rauda – kõik need on vajalikud lapse arengule. Kaalium on oluline näiteks lihaste- ja südametööle ning kaltsium luude arenguks. Banaanis sisalduv raud aitab tugevdada verd ja leevendada rauavaegust (aneemiat).

Beebi esimene banaanipüree (4-6. elukuust)

  • 1 küps banaan
  • (vajadusel) rinnapiima, vett või piimasegu

Koori banaan ja lõika see väikesteks tükkideks. Vajuta kahvliga püreeks.

Olenevalt lapse vanusest, pole banaanipüreele vaja lisada mingit vedelikku, aga vajadusel võib lisada meelepärast ja lapsele tuttavat vedelikku (rinnapiima või rinnapiimaasendajat)

Banaani-avokaadopüree ehk Cado (4-6. elukuust)

  • 1 küps banaan
  • 1 küps avokaado

Koori avokaado ja eemaldada selle keskelt kõva seeme. Suru kahvliga püreeks. Koori ja püreesta banaan. Pane püreed blenderisse ja lase kreemiseks seguks.  

Banaanijäätis (4-6. elukuust)

  • 1 külmutatud banaan
  • meelepäraseid marju

Koori banaan ja tükelda. Pista banaanitükid sügavkülma, paari tunni pärast püreesta blenderis koos marjadega jäätiselaadseks massiks ja naudi!

Banaan tuubis ja karbis

Kuna banaan on niivõrd laialdaselt levinud ja mitmekülgne puuvili, siis leiab ta laste toidulaual kasutust väga erinevates toitudes nii smuutides, putrudes kui ka näputoitudes nagu näiteks banaani-õuna püree, virsiku-banaani püree, banaani-kirsi püree, banaani-piimapuder, banaani maisipulgad, banaanivahvlid ja banaani riisikoogid.

NIPP!

Banaan sääsehammustuse vastu!

Määri banaanikoore sisemist osa sääsehammustusele – see aitab leevendada nahaärritust ja sügelust ning vähendada paistetust.

Allikas: www.lastetoit.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles