Ühe pere kogemus: lapse spordiklubi vahetuse eest küsiti 8000 eurot (8)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsusport.
Tantsusport. Foto: Liis Treimann

Kuigi spordiliitude reeglite järgi maksavad lapse klubivahetamise korral üleminekutasu klubid ise, kinnitab Postimehe poole pöördunud pere, et ne​ndelt küsiti üleminekutasu 8000 euro​t​.

«Reeglite järgi on kohustus klubi teavitada, kui lähed proovi tegema mõne teise klubi liikmega ja kui me seda tegime, siis öeldi meile kohe, et teie puhul rakendame maksimaalset karistust,» rääkis Postimehe poole pöördunud ema. Kuna antud loo peategelane tegeleb jätkuvalt tantsuspordiga, siis Postimees tema ja klubi nime ei avalikusta.

A-klassi taseme tantsi​ja​ soovis klubi vahetada, kuna vanas  polnud sobivat partnerit ning ka koostöö  treeneriga ei sujunud. Ema sõnul küsiti nende käest maksimumsumma – 20 miinimumpalka ehk 8000 eurot. Maksmisest keeldumise korral lubati kehtestada 18kuuline võistluskeeld.

Üleminekutasud tantsuspordis

1)      A2- ja A4 klassi tantsija eest 1 (üks) miinimumpalk;

2)      A6- ja E-klassi tantsija eest   2 (kaks) miinimumpalka;

3)      D-klassi tantsija eest              3 (kolm) miinimumpalka;

4)      C-klassi tantsija eest              5 (viis) miinimumpalka;

5)      B-klassi tantsija eest              10 (kümme) miinimumpalka;

6)      A-klassi tantsija eest              20 (kakskümmend) miinimumpalka;

7)      S-klassi tantsija eest              40 (nelikümmend) miinimumpalka.

«Me maksime poole selle summast, aga seal olid omad tingimused, nii et see 18kuuline võistluskeeld kehtis igal juhul,» rääkis naine. Konkreetse summa maksmiseks sõlmiti kolmepoolne kokkulepe pere, uue ja vana klubi vahel. «Ametlikult tehakse nagu maksab ​uus​ klubi​ vana​le, aga tegelikult maksab vanem selle tasu ikkagi ise kinni,» selgitas naine. 

Ta kinnitas, et nende pere pole ainus, kes on pidanud üleminekutasu maksma. «Pigem kasutavad seda võimalust suured tantsuklubid, kuigi ​eesmärk oli kaitsta pigem väikeseid klubisid,» sõnas naine.

Kuigi tantsuklubid põhjendavad üleminekutasude kehtestamist laste treenimisele kulutatud suurte tasudega, siis ema kinnitusel maksavad vanemad kinni absoluutselt kõik. «Ka treenerite võistlustel käimise kulud.  Vanemad maksavad kõik kinni, midagi ei saa tasuta, isegi riidekapi renti küsiti,» rääkis naine.

Üleminekutasude kord tantsuspordis

  • Kui tantsija esindab mõnda teist klubi/kooli võistlustel esimese kuue kuu jooksul pärast tantsusportlase karjääri lõpetamist ja/või eelmisest klubist/koolist lahkumist, on klubil/koolil õigus saada kasvatajaraha uue klubi/kooli käest kuni 100% ulatuses, sõltumata eelmises klubis/koolis oldud ajast.
  • Kui tantsija esindab mõnda teist klubi/kooli võistlustel seitsmendast kuni kaheteistkümnenda kuuni pärast tantsusportlase karjääri lõpetamist ja/või eelmisest klubist/koolist lahkumist, on eelmisel klubil õigus saada kasvatajaraha uue klubi käest kuni 50% ulatuses, sõltumata eelmises klubis/koolis oldud ajast. Kui tantsija esindab mõnda teist klubi/kooli võistlustel kolmeteistkümnendast kuni kaheksateistkümnenda kuuni pärast tantsusportlase karjääri lõpetamist ja/või eelmisest klubist/koolist lahkumist, on eelmisel klubil/koolil õigus saada kasvatajaraha uue klubi käest kuni 25% ulatuses, sõltumata eelmises klubis/koolis oldud ajast.
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles