Stelzenmüller: piiratud pluralistlik demokraatia on parim süsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Constanze Stelzenmüller.
Constanze Stelzenmüller. Foto: Flickr

Piiratud pluralistlik demokraatia on parim võimalik süsteem ja me peame selle eest võitlema, ütles mõttekoja Brookings Institution teadur Constanze Stelzenmüller reedel Lennart Meri konverentsil.

"Rahvusriik on poliitilise aruandekohusluse tähtsaim üksus ja peaks selleks jääma. Lisaks on meil Mandri-Euroopas Euroopa Liidu tasand, mis tegeleb piiriüleste probleemidega. EL-i tasand ei tohi hakata kahjustama rahvusriiki," lausus Stelzenmüller konverentsil paneeldiskussioonis.

Kaasaegne tehnoloogia pakub tema sõnul populistidele sisuliselt igapäevast referendumi olukorda.

"USA-s on tema sõnul unikaalsed strukturaalsed probleemid nagu valimisringkondade piiride ümberjoonistamine mõnede ühiskonnagruppide huvides ja teisi välistades, raha võim, kongressisaadikute liiga lühikesed mandaadid, mis toovad kaasa seadusandjate peatähelepanu nihkumise kampaaniaraha kogumisele, ning kodakondsuse andmise tingimused," lausus Brookings Institutioni teadur.

USA-s on alates 1980. aastatel president Ronald Reagani algatatud muutustest riik end avalike hüvede pakkujana delegitimiseerinud, lausus ta.

Suurbritannia ja Prantsusmaa puhul tõstis Stelzenmüller esile kahe riigi äärmuslikku tsentraliseeritust suurte metropolide ümber. "Nendes riikides on tohutud lõhed metropoli ja maapiirkondade vahel. Osa demokraatiates esinevatest pingetest on seotud detsentraliseerumise ja devolutsiooni nappusega." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles