Kasekamp: Trumpi eneseimetlus muudab ka liitlased murelikuks (4)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA presidendi Donald Trumpi puhul võib kriitilises olukorras tekkida küsimus, kas liitlased saavad talle kindlad olla, sõnas välispoliitikaekspert, Tartu Ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp. Eile oli Lennart Meri konverentsil Trumpiga asjajamisele pühendatud terve paneel.

«Kui tekib kriis, siis võib küsimus olla selles, milline on Trumpi esimene isiklik reaktsioon – sest tegu on inimesega, kes on väga enesekeskne, reageerib väga emotsionaalselt. Tihtipeale tundub, et tegu on ka inimesega, kes nõustub viimase isikuga, kellega ta just rääkis. Siis aga muudab meelt ja unustab ära varasemad lubadused,» ütles Kasekamp.  

Muretsemiseks annab Kasekampi sõnul alust, et Trump on kindlasti eneseimetleja ja mõtleb eeskätt ehk oma kuulsuse ja tuleviku peale rohkem kui USA julgeoleku peale. «See teeb ka liitlased murelikuks,» sõnas professor, kuid lisas, et samas pole siiani USA puhul asjad nii halvasti läinud, kui Trumpi presidendiks saades kardeti.

Põhjus on selles, et Trump on valinud endale head nõunikud. «Eeskätt kaitseministri James Mattise, rahvusliku julgeolekunõuniku H. R. McMasteri ja välisministri Rex Tillersoni. Nad on kõvade kogemustega ja küllatki kindlameelsed isikud,» lausus Kasekamp.

Siiski ei saa Trumpi puhul prognoosida, kuidas ta edasi käitub. «Peaaegu iga päev ilmub Valgest Majast mingi uus kummastav uskumatu uudis - ehk mitte selle kohta, mida Trump on teinud, vaid mida ta on öelnud. Muidugi puudutab see asi pigem siseriiklikke küsimusi, kuid tema siseriiklik käitumine mõjutab ka välispoliitikat,» lisas ekspert.

Kasekampi sõnul on Moskva olukorrast igal juhul juba võitnud, isegi kui nad pole Trumpiga otseselt seotud. «Ameerika sisepoliitikas on tekkinud nii palju segadust, pingeid ja vastandumist, et see nõrgendab riiki sisemiselt ja vähendab USA mõju laiemas maailmas. Seetõttu on see ka meile kahjulik,» ütles ta.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles