Europol: reedel alanud häkkerite massrünnak võib homme eskaleeruda

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häkker
Häkker Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Reedel aset leidnud läbi aegade üks suurimaid häkkerite korraldatud lunavararünnakuid tabas Europoli andmeil ligi 200 000 ohvrit 150 riigis.

Europoli juht Rob Wainwright ütles Suurbritannia telekanalile ITV, et viirus võttis kontrolli alla kasutajate failid ning seejärel asuti lunaraha välja nõudma. Kõige enam tabas rünnak Venemaad ja Suurbritanniat, kirjutab BBC.

Kuid tegelike ohvrite arv võib juba homme oluliselt suureneda, kui inimesed jõuavad tööle ja istuvad oma arvutite taha. «Me oleme vastakuti suureneva ohuga, numbrid kasvavad,» ütles Wainwright.

«Me korraldame aastas ligi 200 küberkuritegevusega seotud üleilmset operatsiooni, kuid me pole iial näinud midagi sellist,» sõnas ta ja lisas, et paljud ohvritest on ettevõtted, sealhulgas suurkorporatsioonid. «Selle globaalne haare on enneolematu».

Seekordne rünnak oli tema hinnangul harukordne, kuna koos lunavaraga kasutati koodi, mis võimaldas ühe arvuti kaudu saada enda kontrolli alla kogu kohaliku arvutivõrgu. Rünnatakse vaid Microsofti tarkvaraga varustatud arvuteid.

Hetkeseisuga arvatakse, et kurjategijail on õnnestunud lunarahana ohvritelt välja pressida vaid ligi 22 000 naela. Ühe lunarahanõude suuruseks on seekordse rünnaku puhul 300 dollari väärtuses bitcoin'e.

Juhtumi uurimisse on kaasatud ka FBI.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles