Ülinakkav ja kiirelt tappev jalakasurm jõudis Tartusse

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakatunud jalakas, mille DNAst leidis Liina Jürisoo läinud suvel jalakasurma põhjustava haigustekitaja, seisab siiani Tartu seikluspargi nõlval, ehkki haiguse kiire leviku tõttu tulnuks ta kohe eemaldada. Surnud puu koore all tunnevad end hästi putukad, kes võivad haiguse üle kanda kõrvalasuvatele tervetele jalakatele.
Nakatunud jalakas, mille DNAst leidis Liina Jürisoo läinud suvel jalakasurma põhjustava haigustekitaja, seisab siiani Tartu seikluspargi nõlval, ehkki haiguse kiire leviku tõttu tulnuks ta kohe eemaldada. Surnud puu koore all tunnevad end hästi putukad, kes võivad haiguse üle kanda kõrvalasuvatele tervetele jalakatele. Foto: Sille Annuk

Kiiresti leviv seenhaigus, mis on üle maailma hävitanud jalakaid juba oma sada aastat, võib suure elujõus puu tappa vaid ühe hooajaga. Seni on Eestis jalakasurma leitud üksikutest kohtadest, nüüd ka Tartust.

Eesti maaülikooli metsandusinstituudi doktorant Liina Jürisoo, kes kirjutab doktoritööd jalakasurma teemal, sõidab iga päev mööda Tartu seikluspargist, mis jääb Narva maantee äärde. Läinud suvel märkas ta pargi nõlval kahtlaselt kuivanud lehtedega jalakat ning asus kohe seda uurima.

Ta võttis puult DNA-proovid ja sai teada, et seni täies elujõus olnud jalakas on nakatunud kottseenega, mille niidistik puu sees kiiresti paljuneb, ning puu tapab haigusega võitlemisel iseennast ära. See haigus on just tema uurimisobjekt, jalakasurm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles