Soome leinab riigimeest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauno Koivisto oli Soome Vabariigi president aastatel 1982–1994.
Mauno Koivisto oli Soome Vabariigi president aastatel 1982–1994. Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Reede hilisõhtul teatas Soome presidendi kantselei, et siit ilmast on lahkunud Mauno Koivisto. Aastatel 1982–1994 põhjanaabrite riigipea ametis olnud Koivisto suri 93-aastasena Helsingis Meilahti haiglas pärast pikka ja rasket haigust. 

Alzheimeri tõbe põdenud Koivisto viidi hooldekodusse märtsis. Esmakordselt rääkis ekspresidendi haigusest avalikkusele tema abikaasa Tellervo Koivisto läinud aasta lõpus.

Mauno Henrik Koivisto sündis 25. novembril 1923. aastal puusepa pojana Turu linnas. Talvesõja ajal liitus Koivisto alaealisena vabatahtlikult nõndanimetatud kustutusvägedega ja läks täisealiseks saades Jätkusõjas rindele, kust naasis nooremseersandina. Sõjajärgsel ajal töötas Koivisto muu hulgas sadamas ja oli tudeng õhtukoolis, mille kõrvalt osales ametiühinguliikumises ning liitus Sotsiaaldemokraatliku Parteiga. Poliitilise karjääri alguseks võib pidada 1957. aastat, mil Koivistost sai Turu linnavalitsuse liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles