Soomes jalad alla saanud iraaklast võib oodata väljasaatmine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotleja
Asüülitaotleja Foto: Fredrik Sandberg/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Iraagis põgenikuna Soome saabunud iraaklasel on seal hästi läinud, ta on integreerunud ühiskonda ja leidnud töö restoranis, kuid nüüd ohustab teda väljasaatmine, kuna migratsiooniamet lükkas ta asüülitaotluse tagasi.

23-aastase Moataz Mohammed Al-Rashidi teatel taotles ta elamisluba, mis lubab tal ka töötada ja ta on töötanud ligi üks aasta pealinnas Helsingis Kallios asuvas restoranis, edastab iltalehti.fi.

Politsei teatas, et kuna Al-Rashidi asüülitaotlus lükati tagasi, siis ei ole alalise elamis- ja tööloa taotlemisel mõtet. Restorani omanik ja ta kolleegid on migratsiooniameti ja politsei suhtumisest üllatunud.

Bagdadist  pärit Al-Rashid saabus Soome 2015. aasta septembris ja soovis seal asüüli saada, kuna tema sõnul kiusati teda ta kodumaal Iraagis taga.

«Olen pärit Bagdadist, töötasin hotellinduses ning mul on magistrikraad ärialalt. Kuritegelik gäng tahtis saada jõukate klientide kohta infot, kuid ma ei andnud seda ja nad ähvardasid mu tappa. Põgenesin Türki ja sealt edasi Soome,» selgitas iraaklane.

Mees oli Iraagis alustanud töötamist 15-aastasena ja oli enne põgenemist harjunud tööd tegema, kuid Soomes ta alguses tööd ei olnud.

«Ma ei osanud ilma tööta olla ja selle tõttu saatsin Helsingi restoranidesse ja baaridesse oma CVd ning käisin kohapeal tööd otsimas,» teatas iraaklane.

Samas sai ta lühiajalist tööd kaameramehena ja oli araabia keele tõlgiks. Ta läbis Soomes ka sisserändajatele mõeldud tööalase koolitusprogrammi, mille raames oli ka kaks kuud praktikat, õppides samal ajal soome keelt. Lõpuks hakkas tema vastu Helsingis Kallios asuv restoran-baar Siltanen huvi tundma ja ta kutsuti vestlusele ja katsetele, nüüdseks on ta seal töötanud 11 kuud ning juunis oleks täitunud üks aasta.  

Iraaklase töötamine katkes möödunud esmaspäeval, kui ta sai kutse minna politseisse, kus sai teada, et ta asüülitaotlus on lõplikult tagasi lükatud.

Migratsiooniameti arvates ei olnud Al-Rashidi elu enam ta kodumaal ohus ning selle tõttu ei saa ta Soome jääda, vaid peab kodumaale tagasi minema. Politsei teatas mehele, et ta töötamisõigus lõppes koos väljasaatmisotsuse langetamisega ning politsei esindajad alustasid tema väljasaatmise protsessi.  

Mehe teatel tahetakse ta Soomest saata Iraaki peaaegu kohe ehk kolme nädala pärast.

Al-Rashidi sõnul esitas ta veebruaris tööpõhise elamisloa taotluse, kuna ta vastab sellise taotluse nõuetele ja ta teenib ühe kuu sissetulekuna nõutud 1187 eurost rohkem.

Iraaklase sõnul pingutas ta väga, et leida Soomes tööd ja sõpru ning nüüd, kus ta on endale uue elu rajanud, tahetakse temast lahti saada.

«Soomlased on üsna kinnised, kuid kui jää on murtud, ollakse eluaegsed sõbrad. Tunnen suurt pettumust ja ebaõiglust, et võimud minuga nii käituvad. Andsin oma parima ja näitasin, et võtan siinse elu ja kombed omaks. Ootasin, et saaksin lõpuks endale korteri üürida ja siia jääda. Olen Soomes olnud kaks aastat ja siin kodunenud, kuid nüüd tahetakse minult kõik võtta,» teatas iraaklane.

Al-Rashid on veendunud, et kui Bagdadi tagasi läheb, siis otsivad kurjategijad ta uuesti üles ja tapavad.

Kui mees saaks tööga seotud elamisloa pärast väljasaatmist, peaks ta sisserändeprotsessi uuesti alustama ja see maksaks väga palju.

«Väljapoolt Euroopat saabunutel on Soomes raske elu- ja tööluba saada. Juba viisa eest tuleb maksta üsna palju. Ma ei saa isegi uue loa puhul olla kindel, kas ma pääsen Soome. Ma ei saa Soome ametnikest aru, nad kulutavad minu väljasaatmisele tuhandeid eurosid, samas saaksin ma töötada ja riigile makse maksta. Ma ei ole Soomelt 11 kuud mitte mingit toetusraha saanud, olen oma raha ise teeninud ja makse maksnud,» selgitas iraaklane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles