Interpoli abiga võib Norra müstilise Isdali naise mõistatus laheneda (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isdali naine
Isdali naine Foto: Wikipedia.org

Koos lastega matkamas olnud norrakas leidis 29. novembril 1970 Bergeni lähedasest Isdaleni orust naise surnukeha, kuid ta isikut ei ole seni suudetud kindlaks teha.

Politsei andmetel oli naise surnukeha juures unerohutablette, karbis lõunasöök, kohaliku St. Hallvardi likööri tühi pudel, hõbelusikas, millelt nimetähed olid maha kraabitud ning kaks tühja plastmasskanistrit, milles oli olnud bensiini, teatavad iltasanomat.fi ja BBC. 

Naise maost leiti lahkamisel unerohtu ning ta kehal olid mitmeid vigastusi. 

Uurimisel selgus, et Euroopas reisinud naine oli kasutanud mitmeid nimesid, rõhutades et ta on pärit Belgiast. Naine oli pidanud päevikut, milles kasutas salakeelt, lisaks oli ta oma rõivastelt kõik nende algupärale viitavad sildid eemaldanud. Naise pagasi hulgast leiti mitmeid parukaid, kuid ka palju raha. 

Norra meedia ristis nimetu naise Isdali naiseks, norra keeles Isdalskvinnen.

Norra politsei edastas naise andmed rahvusvahelisele kriminaalpolitsei organisatsioonile Interpolile: «Tegemist on 25 – 30-aastase naisega, kes on 164 sentimeetrit pikk ja sale. Tal on tumepruunid juuksed, rohelist värvi silmad, väikesed kõrvad ja ovaalne nägu. Ta hambaid on parandatud, seda on tehtud tõenäoliselt Kaug-Idas, Kesk- või Lõuna-Euroopas või Lõuna-Ameerikas. Tal on kokku parandatud 14 hammast».

Norra politseil ei ole aastate jooksul õnnestunud naise isikut kindlaks teha. Müstiline naine maeti 1971. aastal Bergenisse Møllendali kalmistule ning matused olid katoliiklikud, kuna naisest jäänud asjade põhjal oletati, et ta võis olla katoliiklane.

Norra Bergeni Møllendali kalmistu / wikipedia.org
Norra Bergeni Møllendali kalmistu / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Norra politsei uuris naise hammaste kohta olevta infot uuesti 2016. aastal, kuid ka siis ei lahendatud tema surma saladust.

Norra meedia teatas nüüd, et Isdaleni naise juhtumit uuritakse uuesti, sest tänapäeva DNA-test võib selle müsteeriumi lahendada. Teada on, et DNA abil on maailma erinevates riikides lahendatud mitmeid aastakümnete taguseid tapmisjuhtumeid.

Haukelandi ülikooli laboratooriumis on alles selle naise kehalt võetud proove ning politsei lasi neid uurida ning ilmnes, et DNA viitab Ida-Euroopa päritolule.

Norra ja teiste riikide meedias on aastakümnete jooksul spekuleeritud, et naine oli Iisraeli agent, kuid DNA lükkas selle ümber.  

Naine kasutas enda kohta nimesid Alexia Zarna-Merchez, Claudia Tielt, Vera Jarle, Finella Lorck, Claudia Nielsen, Genevieve Lancier ja Elisabeth Leenhouwfr, kuid mitte ükski neist ie ole tõenäoliselt ta sünninimi. Ta vahetas sageli hotelle nagu kartes, et keegi võib ta jälile jõuda.

Interpol avaldas Isdali naisest uue joonistatud pildi, mis valmis aastate jooksul tehtud erinevate uuringute alusel.

Norra politsei sõnul võib saladus laheneda kui keegi tema pereliikmetest on mõnes rahvusvahelises DNA registris.

Norras surnud naise juhtumit uurib taas ka Interpol, mille esindajad üritavad leida vastust 190 riigis olevad politseiandmete abil.

Interpoli teatel on nad ka varem lahendanud aastatetaguseid juhtumeid, mille kohta napib andmeid, kuid Norra oma on «eriti raske pähkel».

Norra kriminaalpolitsei esindaja Maj Nordskaug loodab, et Interpoli abiga võib müstilise naise saladus lõpuks laheneda, kuid siiski aastate pärast, sest suure materjalihulga läbitöötamine võtab aega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles