Video: Zeman sõnas Putinile, et ajakirjanikud tuleks likvideerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Zeman ja Vladimir Putin
Miloš Zeman ja Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky/AP/Scanpix

Newsweeki teatel viskas Tšehhi president Miloš Zeman möödunud pühapäeval Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Hiinas Pekingis vesteldes nalja, et ajakirjanikud tuleks likvideerida, kuna neid on liiga palju.

Meedia teatel vastas Putin, et likvideerimine ei ole vajalik, vähendamisest piisab.

Miloš Zeman ja Vladimir Putin
Miloš Zeman ja Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Radio Praha teatel jäi Zemani kommentaar kohal olnud ajakirjanike salvestistele, tekitades Tšehhis laia vastukaja.

Miloš Zeman ja Vladimir Putin
Miloš Zeman ja Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Tšehhi välisministri Lubomir Zaoraleki arvates oli president Zemani nali ebakohane, tegi ta seda siis Putini või oleks teinud kellegi teise juuresolekul.

Zemani pressiesindaja sõnul oli tegemist lihtsalt väikese naljaga, mida ei peaks tõsiselt võtma.

Putin ja Zeman kohtusid Hiinas toimunud Siiditee-teemalisel foorumil.

Miloš Zeman ja Vladimir Putin
Miloš Zeman ja Vladimir Putin Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Scxanpix

Ajakirjanike ühenduse Piirideta Reporterid andmetel on Venemaal sõnavabusega nigelad lood, näiteks möödunud aastal oli Venemaa riikide sõnavabaduse võrdluses alles 148. kohal.

Putini Venemaal on meedia üle tugev kontroll, need väljaanded, mis ei astu Kremliga ühte jalga, kas suletakse või lähevad riigi kontrolli alla.

Lisaks on Venemaal leidnud viimasel ajal aset juhtumeid, milles meedia esindajad on kahtlastel asjaoludel elu kaotanud. Maailmas sai palju vastukaja näiteks uuriva ajakirjaniku Anna Politovskaja mõrv 2006. aastal.

Zeman on tuntud Venemaa ja Hiina toetajana. Möödunud aastal ärritas Zeman, kes üritab Hiinaga suhteid parandada, Tšehhi kultuuriministrit Daniel Hermanit. Viimane soovis kohtuda dalai-laamaga, keda Hiinas peetakse riigi vaenlaseks ja separatistiks.

Tšehhi meedia teatel  karistas Zeman dalai-laamaga kohtunud Hermanit sellega, et jättis ta onu välja holokausti üle elanud auhinnasaajate nimekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles