Kuidas seemet initseerida? Juhuslikult?

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Seemet võib initseerida juhuslikult» plakat
Näituse «Seemet võib initseerida juhuslikult» plakat Foto: Temnikova & Kasela galerii

Temnikova & Kasela galeriis on võimalik mõtiskleda käsitöö ja maalikunsti vaheliste piiride ja hierarhiate üle.

Näitusel «Seemet võib initseerida juhuslikult» osalevad tunnustatud Eesti kunstnik Merike Estna ning New Yorgis resideeruv Portugali kunstnik Ana Cardoso. Estna ja Cardoso teosed küsivad – mis muudab maalid legitiimseks ja vastuvõetavaks, ning kas loomingulise väljenduse naiselikud aspektid ja vormid on kujutavas kunstis juba heakskiidu pälvinud?

Maalikunstnikud Ana Cardoso ja Merike Estna kohtuvad kahes erinevas geograafilises ja ajalises punktis, et uurida meediume, mis ei ole traditsiooniliselt seotud klassikalise maalikunstiga. Näituse «Seemet võib initseerida juhuslikult» («The Seed Can Be Initialized Randomly») esimene ülespanek oli avatud 2016. aastal Portos, Portugalis. Kunstnikud uurisid toona traditsioonilisi Portugali kahhelkive kui maalikunsti meediumi.

Tallinnas 19. mail avatav näitus jätkab tööd sellega, mida sageli peetakse rahvakunsti ja käsitöö valdkonnaks – mõlemad kunstnikud töötavad maalidega, mis on ümber tõlgendatud traditsioonilisel viisil valmistatud vaipadeks.

Kunstnikud avardavad arusaama maalidest kui väärisobjektidest, asudes käsitöö ja tarbekunsti ning kõrgkunsti vahelise hierarhia suhtes feministlikule positsioonile.

Traditsiooniliselt on naiste loomingut vähem väärtustatud kui meeste oma. Maalikunsti on peetud mehelikuks valdkonnaks, käsitööd aga naiste tööks, millele naised pühendusid muude koduste toimetuste vahepeal. Käsitööd tähistavad teostes käed ja kodused puhastusvahendid nagu põrandalapid ja harjad. Cardoso ja Estna teosed küsivad – mis muudab maalid legitiimseks ja vastuvõetavaks, ning kas loomingulise väljenduse naiselikud aspektid ja vormid on kujutavas kunstis juba heakskiidu pälvinud?

Näituse täispikk pealkiri on «Seemet võib initseerida juhuslikult või alternatiivselt valida skelettpunkti funktsioonina, partitsioneerides terve sisendruumi kontseptuaalselt ruudustikuks pikkusega δ ning kasutades selle lahtri id-koordinaate, kus asub x» («The seed can be initialized randomly or alternatively it can be chosen as a function of the skeleton point by conceptually partitioning the entire input space with a grid of lenght δ, and using the id of the cell occupied by x in this grid»). Kunstnikud sattusid sellele lausele juhuslikult ning valisid selle käesoleva ühisnäituse pealkirjaks, sest seda võiks ühtlasi tõlgendada poeetilise käsitlusena ruumilistest ja kontseptuaalsetest läbirääkimistest kahe erineva kunstniku koostöö puhul.

Ana Cardosot ja Merike Estnat seovad nende piire nihutavad maalid, aga ka teoste performatiivne protsess ja ajapõhised aspektid. Nende kunst kajastab kontseptuaalselt tänapäeva ühiskondlikke murekohti, viidates digitaalsele ja nostalgilisele ning avaldades romantilist austust inimeksistentsi eri osade suhtes, mis on muundumas, hääbumas ja unustusse vajumas.

Näitus «Seemet võib initseerida juhuslikult» avatakse reedel 19. mail kell 18.00 Temnikova & Kasela galeriis Lastekodu 1 Tallinn.

Näitusel on Ana Cardoso (1978) ja Merike Estna (1980) uued teosed.

Graafiline disain – Viktor Gurov.

Näitus jääb avatuks 19. augustini 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles