Video: Briti komöödianäitleja: Donald Trump on hea näide Dunning-Krugeri efektist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Fry
Stephen Fry Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti komöödianäitleja Stephen Fry võttis sõna USA presidendi Donald Trumpi teemal öeldes, et see riigijut saab oma enesekindluse võhiklikkusest.

Fry sõnul on Trump hea näide Dunning-Krugeri efektist, mille kohaselt ka kõige väiksema võimekusega inimesed võivad pidada end väga oskuslikeks ja kompetentseteks ehk nad hindavad oma võimeid üle, edastab The Independent.

Stephen Fry
Stephen Fry Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Fry tegi Trumpi teemal video pealkirjaga «Will Trump’s lies cost lives? Can we break his spell? Killer cognitive biases», milles ta toob näitena McArthur Wheeleri, kes röövis kahte panka pärast seda, kui oli lugenud, et sidrunimahla abil saab kirjutada «nähtamatuid»kirju ja ta arvas, et mahlaga kokkumäärimine teeb ka tema turvakaameratele nähtamatuks.

«Kui politsei ta kinni pidas, oli see mehe jaoks üllatus, kuna ta arvas, et keegi ei näe teda,» kommenteeris Fry.

Näitleja sõnul oli McArthur Wheeleri juhtum see, mille põhjal USA Cornelli ülikooli sotsiaalpsühholoogid  David Dunning ja Justin Kruger jõudsid 1990. aastate lõpul Dunning-Krugeri effektini, mille kohaselt isik tunneb illusoorset üleolekut ehk tal on kognitiivne nihe. 

«Dunning ja Kruger märkasid oma üliõpilasi uurides, et kõige kesisemate vaimsete võimetega üliõpilased hindavad oma võimeid paremateks kui need tegelikult on. Nad teevad oma ebokmpetentsuse põhjal sobimatuid valikuid, mille tõttu nad ei  mõista, et valik oli vale,» selgitas Fry.

Näitleja sõnul saab Dunning-Krugeri efekti abil selgitada ka Donald Trumpi tegevust ja retoorikat. Trumpil on komme teatud asju pidevalt korrata ja lõpuks hakatakse ta sõnu uskuma. 

Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

«Trump hindab üle oma oskuste taset, samas ei suuda ta aru saada, millised on teiste tegelikud oskused ning ta ei näe kui ulatuslik võib ta küündimatus olla. Mida võhiklikum ta on, seda enesekindlamana ta end tunneb,» lisas Fry.

Briti komöödianäitleja sõnul saab Trump samas aru, et hirmutamise ja eraldamispoliitikaga võib ta oma võimu kindlustada.

Fry tsiteeris kahte tuntud meest, filosoof Bertrand Russelli ja ajaloolast Daniel Boorstinit.

«Maailma hädad tulevad sellest, et rumalad on liiga enesekindlad ja targad on täis ebakindlust,» on Russelli mõttetera ning «Teadmiste suurim vaenlane ei ole võhiklus, vaid illusioon, et teatakse,» on Boorstini mõttetera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles