Lumi: tasuta pensionite kojukanne peab maapiirkonnas säilima

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi.
Ott Lumi. Foto: Peeter Langovits.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni liige Ott Lumi ütles täna Riigikogus peetud ettekandes, et hajaasustusega asulates vanaduspensionäridele peab pensionite kojukanne riigi poolt ka edaspidi garanteeritud olema.

«Isamaa ja Res Publica Liit on seda meelt, et sotsiaaltoetuste optimeerimiseks tuleb otsida võimalusi. Samas poleks pensionite kojukande kompenseerimise kaotamine täies ulatuses kindlasti põhjendatud samm, mistõttu ei pidanud IRLi fraktsioon võimalikuks sotsiaalministeeriumi sellekohast ettepanekut toetada,» vahendas Ott Lumi sõnu IRLi pressiesindaja.

Lumi sõnul on ilmselge, et maal ja linnas elavad eakad ei ole kõigiti võrdselt
vaadeldavad. Suuremates asulates on reaalne, et pensionärid leiavad kojukandele alternatiivi, kas siis näiteks elektroonilise pangateenuse või lähedaste abi näol.

Maapiirkondades aga lööb selline samm valusalt, sest küladest või väikeasulatest asub lähim pangakontor või -automaat sageli kümnete kilomeetrite kaugusel.

«Seetõttu tegi IRL ettepaneku säilitada pensionite tasuta kojukande võimalus just hajaasustusega aladele elavatele vanaduspensionäridele,» ütles Lumi.

Tema hinnangul näitas riigikogu sotsiaalkomisjon ettepanekut toetades, et on valmis vaatama probleeme regionaalpoliitilisest aspektist ja on suuteline otsuseid langetades pealinnast kaugemale vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles