Donald Trump peab Saudi Araabias «rahumeelse islami» kõne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

USA president Donald Trump peab oma esimesel välisvisiidil, mis toimub Saudi Araabiasse, kõne islamiteemal, milles on põhirõhk äärmusislamismiga võitlemisel ja rahumeelsel islamil.

Trumpi rahvusliku julgeolekunõuniku Herbert Raymond McMasteri teatel esineb president umbes 50 moslemijuhi ees ja osaleb mõõduka islami keskuse avamisel, edastab The Independent. 

Herbert Raymond McMaster
Herbert Raymond McMaster Foto: Chris Kleponis/SIPA/Chris Kleponis/SIPA/Scanpix

«President Trump peab Saudi Araabias väga otsekohese kõne, kuidas võidelda äärmusislamismiga, samas edastades rahumeelse islami nägemuse, mis on maailmas domineeriv. See kõne on suunatud maailma moslemikogukonnale, USAd ja veel mitmeid riike ohustavad samad vaenlased, kelleks on äärmusislamistid. USA näitab oma pühendumist moslemitest partneritele,» selgitas McMaster.

Saudi Araabia on esimene riik, kuhu Trump USA presidendina välisvisiidile läheb.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Asjatundjate hinnangul võib Trumpi kõne meenutada mõnevõrra eelmise presidendi Barack Obama kõne, mille ta pidas 2009. aastal Egiptuses Kairos. Obama rõhutas siis, et maailma ohustab vägivaldne ekstremism ning riikide ja regioonide vahelised pinged.

Trumpi ühe nädala pikkuse visiidi käigus tuleb jutuks ka, kas USA saab müüa Saudi Araabiale 100 miljardi dollari eest relvi.

Terrorismioht on eriti suur Euroopas, kus terroristid on viimastel aastatel mitmeid rünnakuid toime pannud, näiteks Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Saksamaal.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) andmetel pärinesid 11. septembri 2001 terrorirünnakute korraldajad Saudi Araabiast ning USA on varem süüdistanud seda Pärsia lahe riiki terroristide «tootmises».

Samas ei ole Saudi Araabia nende seitsme moslemienamusega riigi seas, mille kodanikud ei tohtinud vastavalt Trumpi otsusele USAsse sisse sõita. USA kohus külmutas hiljem Trumpi sellise otsuse.

USAs on viimastel aastatel kasvanud moslemitevastased viharünnakud ja intsidendid. FBI andmetel oli 2015. aastal selliseid rünnakuid 67 protsenti.

Kriitrikute sõnul on Trump oma moslemivastaste kõnedega teinud USA kodakondsusega moslemite elu raskeks, kuna neid on hakatud ründama.

Ameerika-Islami suhete nõukogu teatel on USAs varasemast märgatavalt rohkem moslemivastasust ning mošeerünnakuid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles