USA armee toob lõpuks lahinguväljale töötava eksoskeleti (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FORTIS K-SRD eksoskelett
FORTIS K-SRD eksoskelett Foto: Lockheed Martin

Koomiksitegelase Raudmehe superülikond pole veel küll tõeks saanud, kuid USA on selles suunas jälle sammu lähemale astunud. 

USA sõjatööstushiiglane Lockheed Martin on turule toonud jalgadele mõeldud eksoskeleti FORTIS K-SRD (FORTIS Knee-Stress Relief Device või põlvekoormuse leevendaja), mis aitab sõduritel paremini kanda raskust. Tänapäeva sõdur kannab oma seljas rohkem kaalu kui kunagi varem - vastupidiselt laialt levinud arvamusele isegi palju rohkem kui hiliskeskaegne täisplaatturvises rüütel. USA jalaväelased võivad missioonidel kanda isegi 90 kilo või rohkem varustust.

Sellises varustuses tuleb aga läbida pikki vahemaid keerulistel maastikel, ronida läbi madalate veekogude, lipata linnalahingutes mööda treppe üles ja alla ja kõigele lisaks põlvitada, pikali visata ning ennast uuesti püsti ajada. Lisaks sellele on muutnud väga rasked laadungid liitlassõduritel väga keeruliseks Afganistaani mägimaastikel plätudes ringi jooksvate terroristide tagaajamise. Raskuse kandmisest tulenevad vigastused on muutumas üha sagedasemaks. Katseid on tehtud varustuse ladustamisega robot muuladele, kuid paraku on need praeguse tehnoloogia juures liiga aeglased, et jalaväelastega sammu pidada.

Just selle pärast võibki Lockheedi uus eksoskelett saada jalaväelaste seas tohutult populaarseks. Arvuti teel juhitav seadeldis võtab ära suure osa raskusest alaseljalt ja jalgadelt, suurendades nii sõduri mobiilsust, vastupidavust ja kandevõimet. Kõndimine, põlvitamine ja ronimine muutuvad palju lihtsamaks. Eksoskeleti külge kinnitatud andurid mõõdavad sõduri liikumiskiirust, liikumissuunda ja liikumisnurka, teavitades sellest kaasaskantavat arvutit, mis kontrollib põlvede külge kinnitatud elektromehaanilisi täitureid.

 «FORTIS K-SRD suurendab sõduri jõudu ja vastupidavust kõikidel missioonidel, mis eeldavad raske varustuse tassimist ja kaldpindadel ronimist,» ütles FORTIS programmi juht Keith Maxwell, kes töötab Lockheed Martini rakettide ja tulekontrolli üksuses Dallases. Maxwelli sõnul pidid eksoskeleti eelised tulema kõige selgemalt välja siis kui sõdur liigub treppidel või kaldenurgaga pindadel. 

FORTIS tuleb müügile ka tsiviilkasutusversioonis ja on mõeldud raske füüsilise töö tegijatele raskuste tõstmiseks ning samuti ka päästetöötajatele (eriti tuletõrjujatele) keerulistes olukordades paremini hakkama saamiseks.  

Lockheed Martin on töötanud eksoskelettide kallal juba aastad ning nende eelmise põlvkonna süsteem kandis nime HULC (Human Universal Load Carrier), mis oli väga hea raskuste kandmises, kuid ei suutnud ennast eriti hästi ajastada inimese liikumisega. See muutis eksoskeleti kandija poolse energiakulu hoopis suuremaks. Võrreldes HULC-ga on FORTIS K-SRD arvutisse ehitatud algoritmid palju keerukamad ja mõistavad oma kandija liigutusi paremini.

Praegused (ja tulevased) eksoskeletid ei jõua tõenäoliselt kunagi Raudmehe filmide tasemele, kus peategelane Tony Stark ignoreerib regulaarselt füüsika seadusi (tema manöövritest tekkivad G jõud teeks ta moosiks oma ülikonna sees), kuid on ainult aja küsimus kuni leiutatakse kogu keha katvad eksoskelett-turvised, mis annavad sõduritele üleinimliku jõu ja muudavad nad võib-olla kuulikindlaks ka veel.

USA erioperatsioonide keskus SOCOM töötab juba aastaid ulmelise supersõduri ülikonna programmi nimega TALOS kallal, mis tõenäoliselt niipea reaalset kasutust veel ei näe, kuid praegu juhib kõrgtehnoloogilise sõduri võidujooksu Lockheed Martini uus FORTIS K-SRD, mis hakkab loodetavasti tulevikus tegema paljude sõdurite elu märkimisväärselt kergemaks.

FORTIS K-SRD eksoskelett
FORTIS K-SRD eksoskelett Foto: Lockheed Martin
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles