Hollandi merevägi avalikustas kaadrid Vene hävitajate jultunud lennust (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi merevägi avalikustas pildid ja videod sellest, kuidas kaks Vene Su-24M hävitajat lendasid teisipäeval Läänemere kohal äärmiselt lähedalt mööda nende fregatist HNLMS Evertsen.

Hävitajad möödusid sõjalaevast 200 meetri kauguselt. See, kas lennukid olid relvastatud, pole Business Insideri andmeil teada.

Hollandi mereväe teatel nad rünnakuohtu ei näinud. Kui venelased tahtnuks reaalselt laeva rünnata, tasunuks neil pigem tulistada märksa kaugemalt rakette kui riskida tõsiselt relvastatud alusest vaid paarisaja meetri kaugusel tuhisemisega.

See pole esimene kord, kui Vene hävitajad Läänemerel teenivate NATO laevade läheduses niisuguste demonstratiivesinemistega hakkama saavad. Mullu aprillis ahistasid nad Su-24ga rünnakuid simuleerides Ühendriikide hävitajat USS Donald Cook.

Toona märkis erus USA mereväekapten Rick Hoffman, et neid lennukeid saab käsitleda kui häirijaid, mitte aga kui sõjalist ründamist. «Inimesi ei tapeta paljalt selle pärast, et nad on häirivad,» märkis ta Navy Timesile.

2014. aastal kollitasid venelased samamoodi Kanada fregatti HMCS Toronto.

Kuigi otseselt sõjategevuseks sellist kollitamist ei peeta, märkisid Ühendriikide ametnikud ka mullu, et niisugused lähedalt möödalennud on ikkagi ohtlikud. Valearvestuste riski pärast.

Douglas Lute, USA viimatine suursaadik NATO juures, hoiatas mullu, et kultusfilmi «Top Gun» ei tasuks siiski Läänemere kohal taasetendada. Ta tõdes, et sellised stseenid polnud ohutud isegi filmis, ammugi päriselus.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles