Google andis raju hoiatuse: mobiilikaamerate tarkus läheneb inimese omale

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i juht Sundar Pichai
Google'i juht Sundar Pichai Foto: Eric Risberg/AP

Google pidas ööl vastu tänast arendajate iga-aastast kokkutulekut ning avalikkusele antud sõnumit kandsid sisuliselt kõik sama ideed: mobiilikaamerad ja neid teenindavad tarkvarad muutuvad lähiajal hüppeliselt targemaks ja iseõppimisvõimelisemaks.

Iseenesest pole masinõppivad äratundmissüsteemid midagi uut, Tallinnaski arendab väga edukalt juba aastaid ühte sellist prantslaste Adcash.  Samsungi uusimal telefonil S8 kannab see lahendus aga nime Bixby Vision. Tööpõhimõte seisneb neil selles, et masinad saavad kogemuste põhjal aru, mida neile fotodel või päris elus näidatakse, ning oskab seda märksõnadega kirjeldada ja soovitud järeldusi välja pakkuda.

Google’i lahendus kannab nime Google Lens ning selle mõte on täpselt sama – ta võib ära tunda kaamera ette jäävaid lilli, inimesi, retsepte, maju, triipkoode, õunu ja miljoneid muid asju. Selle äratundmisrõõmu tulemus kasutajale on objektide fotod, hinnad e-poodides, turismiinfo, tõlgitud menüüd ja palju muud nende kohta käivat. Kahjuks ei andnud Google teada, millal ta oma lahendusega välja tuleb.

Küll aga andis tehnoloogiahiid teada, mis plaanid on tal edasi oma juba 500 miljoni kasutajaga Google Photo’s rakendusega. Kas see on varustatud juba praegu lahendusega, mis võimaldab ära tunda omavahel sarnaseid elemente omavaid fotosid ja neist näiteks galeriisid moodustada. Kuid peagi tunneb ta ära fotodel ka konkreetseid inimesi ja pakub kohe võimaluse galeriid neist piltidest nendega jagada.

Lisaks võimaldab Google’i tehisintelligentne süsteem tulevikus fotodelt soovimatuid objekte eemaldada – olgu näiteks traataedu, mis pildistaja ja objekti vahele jäänud.

Ühtlasi annavad sellised õppimissüsteemid võimaluse Google’il arendada uut ja eriti täpset virtuaalset positsioneerimissüsteemi VPS. See otsib kasutaja ümber asuvad objekte ja kui on need ära tundnud, oskab tema asukoha paika panna lausa sentimeetrite täpsusega.

Allikad: Gadgets 360, BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles