Kohus jättis Ustimenko järjekordse rahanõude rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Ustimenko.
Juri Ustimenko. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Tartu halduskohus jättis rahuldamata sarimõrvar Juri Ustimenko järjekordse kaebuse Tartu vangla vastu, mees nõudis vanglalt mittevaralise kahju hüvitamiseks 9999 eurot.

Tartu halduskohus leidis neljapäevases otsuses, et Ustimenko kaebus on põhjendamata ja vangla ei käitunud õigusvastaselt, edastas kohtute pressiesindaja. Ustimenko nõudis kohtus Tartu vanglalt  9999 eurot mittevaralise kahju hüvitamiseks seoses kahe aasta eest aset leidnud ründega.

Kaebuse kohaselt peksis teine kinnipeetav Ustimenkot vangla köögis, kuid valvurid ei tulnud talle appi.

Kohus asus seisukohale, et olmetüli käigus tekkinud erimeelsused ja nendele järgnev füüsiline konflikt ei olnud põhjustatud vangla õigusvastasest tegevusest. Kohus nentis, et köögis aset leidnud rünnak oli ootamatu ja kestis alla 20 sekundi. Kohtu arvates ei oleks vanglaametnikud saanud esimest ootamatut rünnakut ära hoida, sest valvureid köögis ei viibinud, samuti ei möödunud nad rünnaku ajal köögiuksest.

Kohus leidis, et Ustimenkol oli võimalus pärast köögis toimunud kaaskinnipeetava füüsilist rünnakut teavitada sellest vanglaametnikke. Seda Ustimenko aga ei teinud ja otsustas ise kaaskinnipeetavat rünnata, andes ise hoogu poolte vahel tekkinud konflikti ägenemisele. Kohtu arvates ei saanud vangla ette näha, et kinnipeetavate vahel võib seonduvalt vee keetmisega tekkida füüsiline konflikt.

Kohtus ei leidnud tõendamist, et valvur oleks näinud kinnipeetavate vahelist kaklust ning jätnud sellele reageerimata. Samuti ei nähtu videosalvestistest, et valvur oleks viivitanud hilisema paanikahäire asjaolude kontrollimisega. Poolteist minutit pärast seda, kui kaebaja vajutas häirenuppu, oli vanglateenistuse ametnik juba sektori koridoris asjaolusid kontrollimas.

Pärast vahejuhtumist toimetati Ustimenko meditsiiniosakonda, kus talle anti meditsiiniabi ja osakond suleti. Vangla ei olnud kohtu arvates õigusvastaselt tegevusetu, vaid reageeris kaebaja suhtes toime pandud õigusrikkumisest teadasaamisest asjakohaselt ja kiirelt.

Samuti ei tekitanud tervisekahju mitte vangla, vaid kaaskinnipeetav. Seega puudub kohtu hinnangul põhjuslik seos kaebaja tervisekahju ja vangla tegevuse vahel. Kohus märkis, et vangla ei vastuta kaebajale kaaskinnipeetava tekitatud tervisekahju eest.

Halduskohtu otsus on vaidlustatav Tartu ringkonnakohtus 30 päeva jooksul ehk hiljemalt 19. juunini.

Eelmise aasta märtsis tunnistas Tartu maakohus kaaskinnipeetava lühimenetluses süüdi kehalises väärkohtlemises ja karistas teda viiekuulise vangistusega. Lühimenetluse tõttu vähendati karistust ühe kolmandiku võrra, kuid suurendati varem mõistetud ärakandmata vangistuse võrra ja liitkaristuseks kujunes ligi üheksa kuu pikkune vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles