Poisike sattus Türi tehisjärvel supeldes hädaohtu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvi Lukjanov/ Järva Teataja

Teisipäeva õhtul said kiirabitöötajad väljakutse Türi tehisjärve äärde. Teade oli lakooniline: „Laps on hüppetorni juurest toodud veest välja. Hingab.”

 

Sündmuskohal viibinud inimesed ütlesid, et vees hätta sattunud poisikesele kutsusid kiirabi teised lapsed.

Hättasattunu viis kiirabi ära Järvamaa haiglasse. Arvatavasti läks hättasattunu vette vabatahtlikult, järve äärde jäid temast maha jalgratas ja ülariided. 

Türi põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja, pikaaegne talisupleja ja aastaid järve ääres suviti vetelpäästeameti pidanud Merle Vantsi ei soovitanud jaheda järveveega mitteharjunud inimesel sedavõrd vara suplushooaega kindlasti mitte alustada. „Kui inimene pole sellise veega harjunud, siis ka 13 kraadi võib hinge kinni lüüa ja järgneda võib paanikahoog,” märkis ta. „Arvestama peab ka sellega, et sedavõrd kevadel ei pruugi järve ääres olla inimesi, kes aitaksid või kutsuksid vajadusel abi.”

Teisipäeval oli Türil järvevee temperatuur 13 kraadi. Vantsi lisas, et kui talviti on ülemine veekiht külmem ja alumine soojem, siis suviti on vastupidi. „Ilusate ilmadega on veetemperatuur jõudsalt soojenenud. Samas külmadel öödel vesi jälle jahtub,” sõnas ta. „Suplushuvilistel soovitaksin ma veel veidi oodata. Vesi on ikka jahe.”

Üleeile said Türi tehisjärvel paika suplusala markeerivad poid, kuid see ei näita Vantsi sõnul, et suplushooaeg oleks alanud. „Isiklikult olen ma mõnda poisikest juba suplemas näinud, kuid see on olnud selline lihtsam variant: mööda redelit alla ja korraks karastamise mõttes vette,” avaldas ta. „Palju inimesi ilusate ilmadega, valge on nüüd ju päris pikalt, järvest päeva jooksul tegelikult läbi käib, ei tea loomulikult keegi.”

Vetelpääste on Türi tehisjärvel tööd alustanud tavaliselt juuni keskpaigast.

Eelmisel aastal uppus Eestis 45 inimest. Järvamaal oli 1 uppunu. 

5. mai seisuga on Eestis tänavu uppunud juba 15 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles