Donald Trump loobub Iisraeli kindluse külastamisest, kuna sinna ei saa helikopteriga maanduda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli Masada kindlus
Iisraeli Masada kindlus Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump ja ta kaaskond loobusid Iisraelis külastamast iidset Masada kindlust, sest sinna ei saa helikopteriga maanduda, kuna tegemist on UNESCO maailmapärandi paigaga ja neil tuleks kasutada köisraudteed.

Trump pidi järgmisel nädalal  pidama Juuda kõrbes asuvas Masada kindluses kõne, kuid plaanide muutudes peab ta kõne Jeruusalemmas Iisraeli muuseumis, edastab The Independent. 

Iisraeli Masada kindlus
Iisraeli Masada kindlus Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

Iisraeli meedia teatel loobus Trump paika külastamast ka põhjusel, et seal on väga kõrge temperatuur.

Iisraeli Masada kindluse vaateplatvorm
Iisraeli Masada kindluse vaateplatvorm Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

Iisraeli võimud olevat Trumpi nõunikele selgitanud, et kuna Masada kindlus on tähtis arheoloogiline ja kultuuriline koht, siis helikopteriga maandumine võib kindlust kahjustada.

Selle nädala alguses teatas Masada rahvuspargi juht Eitan Campbell Iisareli meediale, et ameeriklased maanduvad helikopteriga Bar Yehuda maandumispaigas, sealt edasi sõidavad köisraudteega.

Köisraudtee, mis viib Iisraeli Masada kindlusse
Köisraudtee, mis viib Iisraeli Masada kindlusse Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

USA kaks varasemat presidenti George Walker Bush ja Bill Clinton külastasid oma valitsusajal Iisraeli Masada kindlust, kuid nemad olid nõus köisraudteed kasutama.

USA välisministeerium teatas, et Valgel Majal on õigus ise otsuseid langetada ning nemad ei sekku. Iisraeli välisministeerium ei paljastanud, milline on Trumpi täpne liikumiskava ja ajad Iisraelis, kuid on teada, et Masada kindluse asemel on ta Jeruusalemmas.

Iisraeli võimud keelasid arheoloogiliselt ja kultuuriliselt tähtsates kohtades helikopteriga maandumise pärast seda, kui 1997. aastal sai Masada kindlus kannatada Iisraeli õhujõudude helikopteri tõttu. Siis saabus sinna helikopteriga USA õhujõudude kindral Michael Ryan.

Iisraeli Masada kindlus
Iisraeli Masada kindlus Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

Iisraeli võimude teatel tohivad paigas maanduda helikopterid vaid õnnetus- ja haigusjuhtumite korral, maandumisluba on parameedikute ja päästetöötajate helikopteritel.

Masada kindluse ehitas Juudamaa kuningas Herodes oma valitsusajal, mis kestis 4. – 37. aastani eKr. UNESCO teatel on see vana Iisraeli kuningriigi sümbol. 73. aastal pKr pidid juudid seda kaitsma Rooma armee eest, enamik sellest on säilinud tänapäevani.

Iisraeli Masada kindlus
Iisraeli Masada kindlus Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles