Pildid: tõeline suvesoe on inimesed randa meelitanud (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui esialgu oli loota, et tänane suvesoojus püsib kogu nädalavahetuse, siis värske prognoosi kohaselt tuleb siiski leppida mõnevõrra jahedama ilmaga.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt ei küündi järgmisel nädalal õhuemperatuur nii kõrgele kui täna. Näiteks mõõdeti kell 11 juba mitmel pool üle 20 soojakraadi – Tõrvas 25,2, Türi-Alliku jaamas 24, Keilas 23, Viljandis 22,9 ja Tallinnas 22,7 kraadi. Sedavõrd soe ilm jõudis meile kaarega üle Euroopa lääneserva.

Riigi Ilmateenistuse juhtivsünoptik Taimi Paljak ütles Postimehele, et kui veel mõni päev tagasi näitas ka nädalavahetuse prognoos suurt suve, siis nüüd on prognoos veidi tagasihoidlikum.

«Homne jahedus tuleb arvatust kiiremini peale ja nii soe on homme veel vaid Lõuna-Eestis,» sõnas Paljak. «Kui veel eilse seisuga võis loota, et suurem osa Eestist on homme mõnusalt soe, siis põhjapoolne osa läheb kõigepealt jahedamaks ja sealt edasi nihkub jahedus järk-järgult lõuna poole.»

Nii tõepoolest on - kui ilmateenistus avaldas hommikul veidi enne kella 9 nädalaprognoosi, siis see tuli peagi ümber teha. Keskpäeva paiku avaldatud prognoos lubab hommikul loodetust tunduvalt jahedamat ilma.

See jahedus ei ole aga liiga hull ning homme pärastlõunal võib Põhja-Eestiski õhutemperatuur 20 kraadini jõuda. Pühapäeval püsib õhutemperatuur sisemaal 18-19 kraadi juures, rannikul on külmem. Mõnel pool võib homme ka vihma tulla, kuid päris suureks sajuks ei lähe.

Ka järgmise nädala prognoos näitab, et kui mandri siseosas võib sooja 20 kraadi kanti tulla, siis rannikul võib mõnel päeval sooja olla kuni 10 kraadi vähem. Niivõrd suur vahe õhutemperatuuris tuleb Paljaku sõnul sellest, et meri on veel külm. Nii on näiteks Heltermaal ja Pärnus veetemperatuur 11, Haapsalus 13 kraadi.

Millist ilma lubatakse järgmiseks nädalaks?

Laupäeval kõrgrõhkkonna mõju väheneb. Öö on suuremal osal sajuta, vaid Virumaal pole hoog vihma välistatud. Puhub läänekaare tuul 2-5, põhjarannikul kuni 8 m/s. Päeval kandub Peipsi taha madalrõhulohk ja selle järel liikuv jahedam õhumass jõuab ka Eestisse. Tuul on pöördub põhjakaarde, aga oluliselt ei tugevne. Õhutemperatuur on päeval meretuulega rannikul kuni 13, sisemaal 16 kuni 21, Lõuna-Eestis kuni 24 kraadi. 

Pühapäeval tugevneb põhjapoolse kõrgrõhkkonna mõju. Öö on põhiliselt sajuta ning päev kuiv ja laialdaselt päikeseline. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 5 kuni 10, päeval tõuseb meremõjuga rannikul 13 kraadini, sisemaal 17 kuni 19 kraadini.

Esmaspäeva öö tuleb kõrgrõhkkonna mõjusfääris rahulik ja selge taevaga ning jahe, õhus langeb temperatuur 3 kuni 8, maapinna lähedal 0 kraadi ümbrusse. Päeval suureneb loode poolt läheneva madalrõhulohu mõju. Päeva peale lisandub ja kohati sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 3-5, Soome lahel tugevneb kuni 9, õhtul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 16 kuni 20, meremõjuga rannikul kuni 12 kraadi. 

Teisipäeval püsib Eesti kahe rõhuala piirimail - ida pool on nõrk madalrõhuväli ja lääne pool väike kõrgrõhuhari. Kohati võib hoog vihma tulla. Tuul on muutliku suunaga ja võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel 5 kuni 10, selge taeva all võib veel kraad-kaks madalamale langeda, päeval 17 kuni 20 kraadi, meremõjuga rannikul kuni 14 kraadi.

Kolmapäeval on Eesti kohal nõrk kõrgrõhuväli. Ilm on enamasti sajuta, vaid päeval on üksikute vihmahoogude võimalus. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel 4 kuni 9, päeval 17 kuni 22, meremõjuga rannikul kuni 13 kraadi.

Neljapäeval kõrgrõhuvöönd nõrgeneb. Öö on sajuta, päeval sajab aga siin-seal hoovihma. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on päeval 18 kuni 23 kraadi. Saartel ja rannikul õhutemperatuur üle 13 kraadi ei küündi.

Reedel läheneb lõuna poolt madalrõhkkond. Öösel on vihma võimalus Eesti äärmises lääne- ja lõunaservas, hommikuks sadu laieneb ja päev on tänastel andmetel üle Eesti vihmahoogudega. Idakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 6 kuni 11, päeval kuni 20, meremõjuga rannikul kuni 13 kraadi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles