Eesti parimaks juhiks sai pensionär

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avalikustati Pärnu juhtimiskonverentsil konkursi Eesti parim juht 2017 võitja, kelleks on tööstusettevõtte ABB kohalik juht Bo Henriksson.

Aastaid edukalt siinset ettevõtet vedanud ja nüüd pensionile jääva Henrikssoni sõnul on praegu hea hetk lahkuda.

Olete väga kaua juhtinud ühes ja samas ettevõttes. Mida ütleksite nendele inimestele, kes ütlevad, et mõistlik on teha üht asja viis aastat ja siis edasi liikuda?

Juhtimist õppides öeldakse teoorias tihti, et peaks leidma pidevalt uusi motivatsioonitegureid. Miks nüüd mina olen nii kaua siin olnud, siis mul on kogu aeg uued motivatsioonitegurid lisandunud. Ettevõte on kasvanud palju, meil on tulnud uued valdkonnad ja palju muutusi olnud. Kui hakkasin ABB Baltikumi äride eest vastutama, oli see suur väljakutse. Pidin moodustama uue meeskonna, senised juhid kaasa haarama uue ülesande täitmiseks, et saaksime selle asja käima. Viimane väljakutse on olnud One Campuse (ABB tehnoloogialinnak Jüris – toim) ehitamine Eestis. See oli väga suur unistus, millele hakkasime mõtlema 2009. aastal. Viimane väljakutse on teeninduskeskuse rajamine Ülemistesse. Sellised asjad annavad jõudu ja adrenaliini.

Kui täna oma tööle punkti panete, kas kõik on sellises olukorras nagu olete soovinud?

Praegu küll on hea hetk lahkuda. 25 aastat on hea märk ja lisaks tuli ABB-l uus strateegia 2015. aastal (ettevõte keskendub suure kasvuga lõppturgudele, konkurentsivõime kasvatamisele ning ärimudelite riskide vähendamisele – toim) ja see sobis nii hästi minu plaaniga, et nüüd võiks jätta selle teistele, noorematele.

Te olete ABBs juhtinud 25 aastat. Mis on kolm tõde juhtimisest, mida olete selle aja jooksul õppinud?

Esimene, et pead oskama inimest kuulata. Teine on öelda aitäh. Ja kolmandaks tuleb anda tunnustust. Tundub, et see on lihtne, aga samas ka keeruline. Samas on need põhilised.

Mis on juhtimise juures keerulist?

See, kui peab tegevust vähendama, inimesi vallandama. Vähemalt minule on need keerulised asjad. Pead oskama selgitada, miks seda tehakse, et tagasiside ei tuleks negatiivne.

Mis need olukorrad keeruliseks muudab?

Inimesed, keda see puudutab. Nende jaoks on asjad halvasti ja halvad asjad on alati keerulised.

Mis teie enda otsustest viimasest 25 aastast on enim rõõmustanud ja samas kriipima jäänud?

Rõõmustav puudutab ehk Jüri tehase tööd. Kui saime 2000. aastate alguses nõusoleku, et hakkame siia investeerima, siis see on küll olnud kõige suurem asi. Ja teine rõõmuhetk oli, kui saime One Campuse valmis.  Negatiivse poole pealt oli kindlasti kõige hullem aeg masuaeg, kui pidime suurelt kapatsiteeti vähendama, et sellest välja tulla. Tekkisid suured kahjumid ja pahandused. Aga nägime, et kriis tuleb, suutsime hästi palju ennetada ja planeerida, kuidas selleks valmistuda.

Kas mõtlete sellele ajale veel ka täna?

Jäime toona kasvust maha. Meil olid tegelikult suuremad plaanid ja need plaanid ei täitunud.

Olete 2017. aasta parim juht. Milline on hea juht aastal 2017?

Kindlasti peab kuulama inimesi. Ja kui tal on veel head energiat ja suudab seda õigel ajal oma meeskonnale seda anda, siis see tõmbab ju meeskonna ka kaasa. Aga kuula inimest, ütle aitäh, motiveeri.

Kas selliselt käituvad häid juhte on Eestis palju?

Neid on päris palju.

Kuidas heaks juhiks saada?

Juhiks võib-olla ei otse sünnita, aga sul on lihtsam juhiks saada, kui sul on selleks vajalikud eeldused. Siis õpid natuke juurde ja vaatad teise eeskujusid. Kõige paremad eeskujud on, kui loed hästi palju. Mina ei loe eriti raamatuid, mina loen artikleid, käin seminarides, võtan eeskuju inimestest.

Kes on teid inspireerinud?

Mul on olnud väga head ülemused. Kõige suurem inspireerija oli Percy Barnevik (legendaarne rootsi ettevõtja, ABB nõukogu juht aastail 1988-2002 – toim). Samuti selle perefirma ettevõtte omanik ja tegevdirektor, kus mina tööd alustasin ning mille Asea hiljem ostis. Mõlemad olid väga head ja konkreetsed juhid ning lähtusid just samadest põhimõtetest, millest mina praegu.

Kuula ja tunnusta?

Jaa.

Viimastel aastatel on Eesti juhtide tööd palju kritiseeritud. Kas olete nõus sellega, et Eesti juhid teevad kas oma tööd halvasti või nad ei oska oma tööd nii hästi kui võiksid?

Eks inimeste juhtimise oskustes võib puudusi olla. Näiteks, kas kannatus on piisavalt suur ja kas osatakse suhelda. Probleeme esineb pidevalt, aga juht peab oskama kuulata, mida inimesed räägivad ja seda ka arvesse võtma.

Mida Eesti juhid samas hästi teevad?

Eestlaste tugevus on, et ideede sündides pannakse meeskond kokku ja hakatakse kohe tegutsema. Kui hästi see meeskond kaasa saab haaratud, see võib olla teine asi, aga vähemalt hakatakse midagi kiiresti tegema.

Kas me liigume õiges suunas selles osas, mis ei ole hästi ja vajab parandamist?

Kindlasti see areneb. Maailm ka muutub ja inimesed muutuvad. Kui juhid ei muutu, siis ühel hetkel võib tulla suur katastroof.

Kas Eestis tunnustatakse juhte piisavalt palju, märgatakse, mis nad teevad?

Varem seda ei olnud nii palju, aga on läinud paremaks. Täna tunnustatakse piisavalt hästi.

Kas see on juhtidele tähtis?

Kindlasti – nii inimesele kui ühiskonnale kui meeskonnale, et nende tegevus saab tähelepanu.

Kas te olete ülemus, juht või liider?

Sõltub, kuidas juhti või liidrit tõlgendada, aga viimasel ajal küll rohkem liider. Jagan oma arvamust, lisaks on struktuur ABBs muutunud ehk tehaste otsesed juhid on kuskil mujal ja mina siin vaatan, et kõik töötaks. Kui ei tööta, tõstan punase lipu üles, et nüüd ei saa niimoodi jätkata.

Kui hindaksite Eesti juhtide tööd viiepallisüsteemis?

Peaaegu 4.

Aga samas süsteemis hinne endale?

Sõltub olukorrast, aga umbes samal tasemel.

Kelle alluvuses tahaksite töötada?

Hmm, see on küll hea küsimus. Ma ei ole kunagi selle peale mõelnud. Eestis tahaks Indrek Neiveltiga midagi koos teha, sest ta on nii huvitav inimene. Olen temaga vestelnud varem ja väga meeldib.

Aga välismaal?

Eks Tesla juht, Elon Musk. Ta on ka huvitav inimene huvitavate ideedega.

Kas te enda alluvuses tahaksite töötada?

Oih. Võib-olla isegi tahaks. Sobiks küll jah, eks peaksin olema endaga rahul.

Mida peab juht tegema, et olla kogu aeg terav pliiats?

Peaks enda eest hoolitsema, et tervist oleks hea ja jaksu jaguks. Kandma hoolt, et on jagatud töö ja vaba aeg ning puhkamine.

Millal te poliitikasse lähete?

Ei lähe, see ei ole minu ala.

Mis minister te oleksite?

Ehk kõige hingelähedasem võiks olla finantsminister või rahandusminister, teine on seotud majanduse ja tööstusega.

Neis valdkondades on kõige paremat mõjuvõimu riigi arenemisele - kas kulutada liiga või vähe ja toetada majandust läbi tööstuse.

Kui teil oleks võimalus kehtestada üks maks ja kaotada üks maks, mida teeksite?

Olen kaalunud ettevõtte kasumi maksustamisega nõustumist. Samas on see alati seotud natuke suurema pildiga ehk ei saa ainult selle maksu kontekstis vaadata. Kaotamisest rääkides, siis tööjõumaksud peaks saama allapoole.

Kuidas iseloomustaksite Bo Henrikssoni?

Eften Capitali juht Viljar Arakas

Kehtib mõlema teise finalisti kohta. Imetlusväärne. Lihtsalt just see, et olles vanuses 60+ oled sa sadulas ja muutuva maailmaga kaasas käinud. See on imetlusväärne.

Harju Elektri pikaaegne juht Andres Allikmäe

Kindlasti modernse äri ja tehnoloogia maaletooja Eestis.

Mis on parima juhi konkurss?

Konkurssi Parim Juht 2017 korraldasid personalijuhtimise ühing PARE, Äripäev, Postimees, Tööandjate Keskliit ja Pärnu Konverentsid.

Žüriisse kuulusid PARE juht Ene Olle, Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Postimehe majandustoimetuse juht Kristi Malmberg, Pärnu Juhtimiskonverentsi programmijuht Toomas Tamsar, Tööandjate Keskliidu volikogu liige Valdo Kalm ja Parim Juht 2016 Erkki Raasuke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles