Ministeerium ei soovita maksuametil muuseumipidajaks hakata (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegugi on maksu- ja tolliameti majas Tallinnas nii-öelda minimuuseum, kus on kokku kogutud põnevamad esemed, mida tolliametnikud konfiskeerunud on.
Praegugi on maksu- ja tolliameti majas Tallinnas nii-öelda minimuuseum, kus on kokku kogutud põnevamad esemed, mida tolliametnikud konfiskeerunud on. Foto: Liis Treimann

Ehkki maksu- ja tolliamet pidas plaani tollimuuseumi rajamiseks neile kuuluvas hoones Narvas, ei ole see rahandusministeeriumi hinnangul mõistlik idee, sest ametil on palju olulisi ülesandeid ja muuseumipidamine ei paista olevat üks neist.

Postimees kirjutas märtsi algul maksu- ja tolliameti plaanist luua Narva Eesti Tollimuuseum, et siis kooliõpilastele, turistidele ja kohalikele tolli ja piirivalvet tutvustada.

Maksuameti sõnul võiks uue muuseumi ehitada Narva Vestervalli tänavale. Praegu on seal üks maksuametile kuuluv hoone, mida kasutatakse laopinnana kinnipeetud kauba hoiustamiseks.

Kuna aga Vestervalli tänava praegune hoone on kehvas olukorras ja laguneb iga päevaga järjest enam, tuleks see muuseumi ehitamiseks põhjalikult renoveerida. Riigi Kinnisvara ASi sõnul maksaks hoone renoveerimine ja muuseumiks ehitamine ligi 2,4 miljonit eurot. Iga-aastane hoolduskulu Vestervalli hoonele oleks hinnanguliselt 50 000 eurot, teatas MTA kevade algul rahandusministeeriumile.

Paraku aga ei näe ministeerium ideel jumet. «Arvestades maksu- ja tolliameti põhiülesannet ja strateegilisi eesmärke, ei ole muuseumi pidamise kui täiesti uue ülesande lisamine piisavalt põhjendatud,» kirjutas rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali MTA-le. Ta täpsustas, et põhiülesandedki on ametil piisavalt keerulised ja praegu läheb põhirõhk uue arengukava elluviimisele.

Selle asemel soovitatakse maksuametil pidada muuseumi võimaliku rajamise asjus läbirääkimisi hoopis Narvas juba tegutsevate muuseumidega, et neist üht laiendada ja sinna kavasse tolliajalugu lisada. Selline variant on ministeerium hinnangul kahtlemata võimalik.

MTAst öeldi Postimehele, et tollimuuseumi rajamise ettepaneku taga ongi ennekõike see, et Narva piiripunktis on MTA hallata muinsuskaitseväärtusega vanalinna osaks olev hoone, mille olukord ei ole kiita. Praeguse seisuga on hoone küll konserveeritud ja kasutusel laopinnana, kuid selle säilimine ka tulevikus eeldab investeeringuid.

«Seetõttu oleme ühe võimalusena pakkunud, et hoone säilimiseks võiks sinna rajada mitmeotstarbelise muusemi, mida saaksid sisekaitseakadeemia õppurid kasutada õppekohana ning oleks avatud ka kõikidele külalistele. MTA eesmärk on, et veel säilinud hoone mõistlikku kasutusse võtta. Kui see ka ei ole konkreetselt muuseumi funktsiooni täitev koht, siis kindlasti otsime koostöös rahandus- ja kultuuriministeeriumiga edasi võimalusi, et Narva kultuuripärandit säilitada.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles