Milline näeb välja skisofreeniahaige maailm tema silmade läbi? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skisofreenia
Skisofreenia Foto: Panther Media/Scanpix

BuzzFeed News teatel joonistab skisofreeniahaige ameeriklanna oma hallutsinatsioonid üles ja paneb need sotsiaalmeediasse.

Los Angeleses elav 18-aastane skisofreenik Kate «ravib» end joonistamisega, kuna see aitab tal pingetest vabaneda ja depressiooniga võidelda.

«Ma kannatan depressiooni all ja mul on enesetapumõtteid. Olen end vigastanud ja mul on haavajälgi. Vahel ma näen, kuidas kätel roomavad mingid putukad ja ma üritan neid tappa. Haiguse tõttu suudan koolis käia vaid kahel päeval nädalas, kuid ülejäänud aja ei soovi ma kodust lahkuda. On hetki, mil ma end vihkan,» kirjutas naine Instagramis.

Ta lisas, et mõnikord tunneb ta, et maailm on temast väga kaugel ja ta vaatab seda nagu läbi klaasi.

«Mõnikord tunnen, et reaalsus ei ole reaalne ja siis olen ma tühi,» lisas skisofreenik.

Kate võrdleb end vahel putukaga ja joonistab siis putuka, mis kirjeldab ta olemust ja mõtteid.

Naise sõnul on joonistamisteraapia teda aidanud, kuid ta saab ka skisofreeniaravi, mis koosneb nii ravimitest kui psühhiaatri seanssidest.

«Mind vaevavad mitmesugused tunded, kuid joonistamine aitab neist vabaneda ja ma saan end selle kaudu end väljendada. Tean, et paljudel on enda kohta negatiivseid mõtteid ja tundeid, kaasa aravatud enesetapumõtteid,» selgitas skisofreenik.

Skisofreenia on psüühikahäire, mille puhul esinevad häired tajumises, mõtlemises, tunde- ja tahteelus, lisaks on halvenenud mälu. Intelligentsust skisofreenia märgatavalt ei mõjuta.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles