ERRi nõukogu liikmed jäävad Veidemanni väljaöeldu suhtes eriarvamusele (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülevalt vasakult: Martin Helme, Paavo Nõgene, Viktoria Ladõnskaja, Kalvi Kõva, Marika Tuus-Laul.
Ülevalt vasakult: Martin Helme, Paavo Nõgene, Viktoria Ladõnskaja, Kalvi Kõva, Marika Tuus-Laul. Foto: Postimehe kollaaž

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu liikmete kinnitusel ei kavatse nõukogu kuidagi toimetuste töösse sekkuda, ent mida arvavad nad siis värske esimehe avalikust kriitikast teatud saatejuhtide pihta?

Teisipäeval ERRi nõukogu uueks juhiks valitud Rein Veidemann ütles eile Postimehele, et on kanalite programmiga valdavalt rahul, kuid heitis teatud saatejuhtidele ette teravat tonaalsust. Loe lähemalt siit: POSTIMEHE VIDEO ERRi nõukogu uus juht: nagu KGB, kuidas inimesi rünnatakse eetris

Veidemann kirjutas hiljem sotsiaalmeedias, et öeldu oli tema isiklik arvamusavaldus. Päev varem rääkis ta Vikerraadio saates «Uudis+» muu seas, et tema üheks ootuseks on, et tohutu suurtest isiksusest koosnevas rahvusringhäälingus suudaksid inimesed, kes teenivad rahvast, hoida lahus oma isiklikud suhtumised ühe või teise isiku, erakonna, liikumise või tendentsi suhtes.

Viktoria Ladõnskaja (IRL): esimene intervjuu ei tulnud kõige paremini välja

«Tahan loota ja uskuda, et nii nagu see ebaõnnestunult välja kukkus, see mõeldud polnud.»

ERRi nõukogu juhi pädevuses ei ole toimetuste töösisusse sekkumine. Seepärast mõistan ajakirjanduse teravat reaktsiooni Rein Veidemanni intervjuule. Mina käisin välja Agu Uudelepa kandidatuuri nõukogu esimeheks, sest nägin ta tööd varasemalt nõukogu juhina ja hindasin seda kõrgelt. Samas häälte enamus oli Rein Veidemanni poolt. Kuigi esimene intervjuu ei tulnud tal kõige paremini välja, loodan ikkagi, et uus nõukogu esimees teadvustab seda, et meie pädevuses ei ole otseselt mõjutada ajakirjaniku töö sisu. Endise ajakirjanikuna hindan kõrgelt ajakirjanduse vabadust, erapooletust ja sõltumatust. Pigem on eesmärk panustada sellele, et ajakirjanikud oma töös lähtuksid ühiskonna eesmärkidest ja tundest, et ta on vaba oma teemavalikutes.

Kalvi Kõva (SDE): nõukogu esimees peab vaatama seda balanssi, mida ta saab öelda erainimese ja mida esimehena

Siin on need küsimused, et tõesti, nõukogu ei sekku toimetuste töösse, see on selge. Loomulikult peab nõukogu esimees vaatama seda balanssi, mida ta saab öelda erainimesena ja mida nõukogu esimehena. Nõukogu ikkagi peab tegelema oma ülesannetega ja neid jälgima. Sel korral oli ka väga palju küsimusi nõukogus, millega nõukogu tegeles, investeeringud ja kõik see pool. Eks see jääb härra Veidemanni enda südametunnistuse peale. ERR on Eesti üks tugevamaid meediavälju ja me peame kõik koos selle nimel töötama, et seda veel paremaks teha. Ei saa öelda, kas see on õige või vale, aga Veidemann on uus esimees ning nõukogu peab nüüd tegema oma parima, et me läheks veel paremaks.

Paavo Nõgene (RE): tahan loota ja uskuda, et see ei olnud mõeldud nii, nagu välja kukkus

Tahan loota ja uskuda, et nii nagu see ebaõnnestunult välja kukkus, see mõeldud polnud. Härra Veidemann on eile sotsiaalmeedia kanali kaudu edastanud ka vabanduse. Liikvele läinud kommentaar ei ole kindlasti ERRi nõukogu ametlik seisukoht. Minu arvates teevad ERRi uudisteankrud head tööd ja nende tegevusse sekkumiseks nõukogu tasandilt kindlasti põhjendatud põhjust ei ole.

Martin Helme (EKRE): nõukogu ei sekku, aga see ei tähenda, et nõukogul ei tohi olla oma arvamust

Nõukogu ei sekku saadetesse otseselt, ei saagi sekkuda, aga see ei tähenda, et nõukogul ei tohi olla oma arvamust ERRi sisu osas või selles osas, kuidas see sisu välja paistab. Loomulikult, kui nõukogu või nõukogu esimees rahul ei ole, siis ta ei lähe toimetaja juurde selle rahulolematusega, vaid pöördub juhatuse poole. Aga tulla lagedale ettekujutusega, et nõukogul ei ole lubatud avaldada arvamust selle üle, mis on ERRi sisu… Ma saan aru, et on ajakirjanikke, kes kujutavad ette, et nad eksisteerivad mingisuguses vaakumis, kus nende tegevusvabadus on kõrgem kui ükskõik missugune argument, aga tegelikult ju nii ei ole. See on maksumaksja rahaga tehtud asi, millel on selgelt poliitiline järelevalve, et see oleks tasakaalustatud. Ja kui väga suur hulk nõukogu liikmeid või nõukogu esimees leiab, et tasakaalustatusega on probleeme, siis on ikkagi tarvis peeglisse vaadata.

See pole saladus, et väga mitmed nõukogu liikmed ei olnud rahul sellega, mismoodi ERR on siiamaani toiminud. See puudutab nii organisatoorset kui sisu poolt. Ega Agu Uudelepale ju ei olnudki konkreetseid etteheiteid, lihtsalt oli arusaam, et oleks vaja vahetust ja uut vaadet asjadele. Teiseks Agu ise tunnistas, et ta kolib sügisel Eestist ära, või tegelikult jääb kahepaikseks, et see oli ka ikkagi asi, millega tuli arvestada. Kolmas asi on see, et Veidemann rääkis palju kultuuri osakaalust, kultuursest meediast ja et oleks ikkagi pidev pilk peal erapooletusel ja tasakaalustatusel. Kõik need asjad kokku. Veidemann on vana kooli džentelmen. Mul võib temaga olla maailmavaateline erimeelsus, aga mul ei ole veel õnnestunud tuvastada, et ta oleks kuskil oma arvamusavaldustega liiale läinud.

Marika Tuus-Laul (KE): rahvusringhäälingu ekraan ei ole koht, kus uudisteankur oma meelsust peaks välja näitama

Kui ma ise «Knopkat» tegin, mis oli kõige vaadatum saade selles toimetuses mitmeid aastaid järjest, siis see oli populaarne seetõttu, et olid teravad küsimused ja terav ülesandepüstitus.

Endise ajakirjanikuna häiris mind nende ETV uudisteankrute juures see, et küsimus polnud mitte teravuses, vaid et rahvusringhäälingu ekraan ei ole koht, kus oma meelsust välja näidata. Uudisteankur oli maailmavaateliselt niivõrd teisel seisukohal ja ta ei olnud probleemist üle, vaid ta elas seda välja. See nüüd ei sobi üldse, et sa hakkad näitama, mis sina mõtled. Ma arvan, et Rein Veidemann mõtles sedasama.

Nõukogu liikmetel oli valida Ago Uudelepa ja Rein Veidemanni vahel. Minu meelest olid nad mõlemad ühtselt tugevad kandidaadid, mul ei oleks ka Uudelepa vastu midagi. Kui ma tulin nõukogusse, siis mul oli hea meel, et nõukogu esimees oli Uudelepp. Seal oli ainult ühe hääle vahe ja Veidemann sobis paljudele. Veidemann ei ole mingi parteiga seotud, Uudelepp on väga sümpaatne, aga me teame kõik, et tal on IRLi taust. Veidemann on tundliku ühiskondliku närviga inimene ja ta on olnud aastaid tagasi pikalt ka nõukogu esimees.

Veidemann ütles, et tema jaoks oleks nõukogu nagu kolleegium ja ta nimetas oma kõnes ka tasakaalustatud meediat. Mina küsisin tema käest, et mis ulatuses ta tasakaalustatust tahaks – kas kanali, saate või loo ulatuses. Meie endine ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles, et tasakaal peab olema terve kanali ulatuses. Siis ta pakkus välja, et ta see võiks olla ühe saate ulatuses. See seisukoht mulle muidugi meeldis. Kuigi nõukogu üldiselt nende teemadega väga palju ei tegele. Teades Veidemanni kui inimest aastaid, on ta sümpaatse maailmavaatega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles